IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Гон предрича фалит на Nissan до 2022 г.

Бившият шеф на компанията е заявил това пред адвоката си

Гон предрича фалит на Nissan до 2022 г.

Nissan ще фалира в рамките на две до три години, е предрекъл бившият изпълнителен директор на копанията Карлос Гон в последния разговор с японския си адвокат Нобуо Гохара преди да наруши гаранцията си и да напусне страната нелегално. Това разкри на пресконференция в Токио самият Гохара, който е бивш прокурор, а сега е сред големите критици на японската правосъдна система.

Адвокатът и Гон са разговаряли за последно края на декември, като бившият шеф на Nissan не посочил причините, поради които смята, че компанията ще фалира. Говорителят на японския производител Азуса Момозе отказа коментар по темата, но такъв вече направиха някои експерти. Те посочват, че компанията страда от намаляване на продажбите на автомобили в Китай и Европа, което я накара да намали прогнозите си за печалба за фискалната година, която приключва на 31 март. За да спести средства, Nissan ще съкрати 12 500 служители от цял свят.

"Две от най-важните за Европа индустрии - производството на автомобили и транспортът понасят сериозни удари заради нарастващите оперативни разходи, както и заради конкуренцията, идваща от други континенти. И със сигурност Nissan е една от компаниите, които ще имат сериозни проблеми", коментира Automotive News Europe.

Що касае до Гон, той е позволил на японския си адвокат да разкри за какво са си говорили двамата, докато бившият топ-мениджър беше в ареста. Гохара също е на мнение, че клиентът му е станал жертва на заговор, в който участват ръководители на Nissan и прокуратурата в Токио. 

След бягството на Гон в Бейрут в ареста обаче остава дясната му ръка Грег Кели, срещу когото са повдигнати същите обвинения - финансови машинации и злоупотреба със средства на компанията. Гохара е на менние, че Кели ще бъде оправдан, което автоматично ще означава, че и Карлос Гон е невинен.

Снимка: Bloomberg

0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    а Нисан ... ( преди 3 години )
    предвижда за Гомн поне 22 години затвор при строги начални условия!
  • #10
    9 rate up comment 4 rate down comment
    asfasg ( преди 4 години )
    Гнома още си е топ мениджър нищо че му подляха вода, може и да има право!! Я гледай в Европа, ако не са френски двигатели и лифа какво ще продават, при новите еко изисквания?!?!?
  • #9
    19 rate up comment 3 rate down comment
    Макароноолу паша ( преди 4 години )
    Не мога да се сетв кой спаси Нисан от фалит преди 2010? Някой да ми припомни. Цяла Б-я кара евтини френски баничарки - Дачия Докер. Пълно е със служебни Клио-та, Каптури има много, като в друга статия пишеше, че е един от най-продаваните B сегмент SUV. Оставете сектантщината и гледайте обективно. Нисан нямат седан в Европа, Хеч-а Pulsar го спряха, защото е много як. Малките им дизелови агрегати ползват френския dCi, така че нека гледаме по-обективно и да оставим омразата към марките настрана.
  • #8
    3 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Никакви ги няма в Европа, за да могат да се продават рендетата...
  • #7
    8 rate up comment 2 rate down comment
    пропов ( преди 4 години )
    Нисан верно че последните години хич ги нема. Имаха навремето доста успешни линии. Съни, Примера и Микра. После Кашкай и Джук. Ама това беше, сега никви ги няма по улиците. Експеримента Инфинити и той не се получи и това се отразява на имиджа. Изгубиха популярност рязко.
  • #6
    9 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    японците не са нападали пърл харбър американците си търсиха повод за да влязат във войната за да спрат руснаците преди да са стигнали до ламянша и се самонападнаха
  • #5
    7 rate up comment 8 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 4 години )
    Дай,Боже, от неговите уста в Божиите уши.
  • #4
    1 rate up comment 5 rate down comment
    abc ( преди 4 години )
    Суби, четеш ли ко разпрявя Гон....
  • #3
    12 rate up comment 20 rate down comment
    До долния ( преди 4 години )
    Бе кажи си направо, че рено е официалната френска държавна перачница на пари, та да те разбере и Дошо! Иначе беше на дневен ред да фалирва още в началото на 90-те години на миналия век.Само не казвай, че рено произвеждало коли щото и кучетата по улиците ще ти се смеят ... )))
  • #2
    12 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Дрън, дрън! Аз пък очаквам обединение на Хонда, Нисан и Мицубиши и да видим тогава! Нисан вече има 30% от Мицубиши. Мисля, че това ще бъде един доста добър съюз между тези добри японски марки. Единствено трябва да седнат на масата и да уточнят детайлите.