IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Жените в Nissan издействали уволнението на шефа

Хирото Сайкава, който разпали корупционния скандал с Карлос Гон, бе отстранен... за същото

Единствените две жени в директорския борд на Nissan са настояли за отстраняването на главния изпълнителен директор на компанията Хирото Сайкава, съобщават източници от компанията, цитирани от японската преса. Оттеглянето на Сайкава бе обявено в началото на седмицата, като формален повод бяха нерегламентираните бонуси, които е получил шефът за миналата година. Оказа се, че Сайкава, който организира атаката срещу предшественика си Карлос Гон за неправомерно получени възнаграждения, сам си е издействал над 440 000 долара, на които не е имал право. Мениджърът призна вината си и се съгласи да се оттегли още идния понеделник, като времено ще бъде заместват от Ясухиро Ямаучи.


Хирото Сайкава, Карлос Гон, Nissan

Обществена тайна в Япония е, че именно Хирото Сайкава бе "вътрешният източник" в Nissan, подал сигнала срещу Карлос Гон в прокуратурата за злоупотреби с бонуси. Сега японецът е отстранен за същото

Според вътрешни източници повечето членове на борда са искали Сайкава да остане поне до намирането на постоянен наследник. Двете дами в управата - автомобилната състезателка Кейко Ихара и юристката Дженифър Роджърс - обаче са предложили незабавна раздяла, и са били подкрепени от шефа на Renault Жан-Доминик Сенар, който също има място в борда на директорите.

Хирото Сайкава работи за Nissan от 42 години и бе издигнат до върха от Карлос Гон, за чието протеже минаваше. Миналата есен обаче той внезапно се обърна срещу покровителя си и бе в основата на прокурорското разследване срещу Гон за финансови злоупотреби. Под ръководството на Сайкава резултатите на компанията рязко се влошиха, като печалбата спадна с шокиращите 99% за периода април-юни, а маржът се срина до 0.1 процента. Заради това шефът обяви мащабни съкращения (поне на 12 500 служители) и орязване на модели от гамата.

Не е ясно кой ще го наследи наесен. Според Nikkei Asian Review фаворитите за поста са двама: Джун Секи, който бе натоварен с преструктурирането на компанията, и Макото Учида, който в момента ръководи бизнеса на Nissan в Китай.

 

0 от 500