IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Катастрофа в Nissan: 99% спад в печалбата и 12 500 съкращения

Новият шеф Хирото Сайкава успя да докара маржа до жалките 0.1%

Катастрофа в Nissan: 99% спад в печалбата и 12 500 съкращения

Предупрежденията на The Financial Times за рязко влошаване на резултатите на Nissan се оправдаха, след като шефът на компанията Хирото Сайкава обяви 99% спад в печалбата за последното тримесечие. За да се справи с негативните ефекти, Сайкава реши да съкрати 12 500 работници, или почти една десета от целия числен състав.

Продажбите на Nissan спадат на всеки от основните пазари, с изключение на Китай. Оперативната печалба намалява до жалките 14.8 милиона долара, при марж от 0.1%. Нетните приходи са се стопили с 95 на сто и едва достигат 59 милиона долара. Продажбите са спаднали с 6 на сто до 1.23 милиона автомобила.

"Резултатите са действително по-негативни, отколкото очаквахме", заяви Сайкава, който бе главното действащо лице за свалянето на доскорошния шеф на алианса Карлос Гон. След арестуването на дългогодишния лидер маржът на печалба в компанията падна до 2.7%, а сега и до 0.1%. Сайкава обещава да го върне до 6 на сто не по-късно от 2023 година.

Главната му мярка засега е съкращаването на 12 500 работни места - доста повече от предварително планираното. Някои от тях са вече в ход, включително 1400 в САЩ, 1000 в Мексико, 470 в Испания, 830 в Индонезия, 880 в Япония и 1710 в Индия.

Друга мярка ще е да се намали производството от миналогодишните 7.2 милиона автомобила до 6.6 милиона, в отговор на намалялото търсене.

 

0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Ахааа ( преди 4 години )
    Като фалират Нисан, от ТЕСЛА ще наемат работниците им, тъй като те разширяват производството си неимоверно, за разлика от всички останали производители при които има спад в продажбите.
  • #8
    0 rate up comment 1 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 4 години )
    Чакаме следващият директор на нисан, г-н Насакото Яката, да протегне ръка към Франция отново, а може и към Китай.Най-добре да хлопнат кепенците завинаги и да отърват света от грозни коли.
  • #7
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    До този под мен. От близо година Гон не е в управлението и Нисан постепенно започва да затъва и заема мястото си там където беше преди 20 г. Ако продължават в същият неграмотно-управленски дух, ще се окажат само на страниците на автомоблината история,като бивш автопроизводител потъналзаради неграмотно управление. Такова бе и преди Рено да ги спаси 1999г.
  • #6
    3 rate up comment 23 rate down comment
    Друг анонимен ( преди 4 години )
    Всеки свръхамбициозен бездарник, като мошеника Гомн, накрая стига до затвора!Въпросът сега е как да се ограничат вредите нанесени върху Нисан отпреди ...
  • #5
    3 rate up comment 6 rate down comment
    КАПТЧАТА ( преди 4 години )
    ЯКО ПУСКА ЧАДЪРА НАД УВРЕДЕНИТЕ ОТ ПОЛЗВАНЕ НА РЕНО!
  • #4
    14 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Наскоро си говорих с познат американец, който 25 години работи за ГМ, та той каза че според него срива на продажбите им в САЩ се дължи основно на проблемите които Нисан имаха с предишната версия на CVT-то. В Европа мога да кажа че проблемите им са идентични. При големите им СУВ модели, варианта за автомат е само CVT, което ограничава възможността за теглене до 1.6 т. спрямо 2 т. при конглокенцията с нормален автомат и е доста по-мудно от него. В Китай в момента страдат всички ...
  • #3
    32 rate up comment 2 rate down comment
    Бъгчо ( преди 4 години )
    Браво, браво, браво господине. Само дето сега ще затриеш 12 500 обикновени семейства, а на края ти - каквото и да стане, колкото и некадърно да си се издънил - ще си тръгнеш със залтен парашут....
  • #2
    36 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    всеки свръхамбициозен бездарник накрая стига до този момент. въпросът е как сега да се направят, че нищо не е било, да пуснат гон от затвора и да го направят доживотен президент
  • #1
    6 rate up comment 39 rate down comment
    Така е ... ( преди 4 години )
    с всеки който и където някога е имал нещо общо с перачницата рено ! Уврежданията са дълготрайни.