IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Отвътре навън: тестваме новата Kia Sorento

Корейците вдигат много сериозно летвата и като комфорт, и като технологии

Като никога ще започнем този тест наопаки. Не отвън, а отвътре.
 
 

  
  
Новата Kia Sorento дава доста основания за това. Във всяко отношение тази кола е голяма стъпка напред в сравнение с предишната. Но в интериора и комфорта тя е революция.
 
 
Kia Sorento 2020 тест драйв
 
 
Дори и само дизайнът я отличава напълно от досегашното Sorento, което ние харесвахме, но което бе подчертано скучно отвътре. Докато тук получавате стилно и много ергономично табло. Материалите са скъпи на пипане и се усещат добре сглобени. Харесва ни елегантната декорация с подсветка, на която можете сами да променяте цвета - нещо, което доскоро беше екстра като за S-класа. Харесва ни 10-инчовата мултимедия с навигация от ТоmТоm, която поддържа онлайн актуализация за трафика. Управлението на функциите е много лесно и интуитивно.
 
 
Kia Sorento 2020 тест драйв
 
 
Аудиосистемата е Bose, а към нея има и малък бонус: шест комбинации с естествени природни звуци - от пролетна гора и океански прибой до пращяща камина. Тествахме ги и всъщност наистина действат приятно отпускащо. Графиките са качествени и симпатично нарисувани - например старомодните радиолампи, с които търсите станциите.
  
  
Kia Sorento 2020 тест драйв
 
 
Седалките с кожа напа са безукорно удобни. Предните имат отопление и вентилация, и можете даже да ги включите в автоматичен режим - тогава температурните датчици в тях засичат температурата на кожата и сами преценяват дали да включат отоплението, или охлаждането.
 
 
Kia Sorento 2020 тест драйв
 
 
И, разбира се, най-важното - седалките са общо седем. Третият ред се сгъва в багажника и не бива да очаквате чудеса от него, защото все пак е поставен върху пода и коленете ще са на нивото на очите ви. Но иначе двете най-задни седалки са удобни и даже 191-сантиметров индивид може да се намести доста удобно. При това ще има на разположение собствен контрол за климатика и собствен USB порт.
 
 
Kia Sorento 2020 тест драйв
 
 
В това отношение Sorento е най-миролюбивият семеен автомобил, който сме срещали. Освен безжичното зарядно за смартфон, има още цели 10 зарядни точки - доста повече от възможните пътници. USB-портовете за задния ред са хитро вградени в облегалките на предните седалки.
 
 
Kia Sorento 2020 тест драйв
 
  
Всичко това, и отличната шумоизолация, правят това купе едно от най-комфортните и отпускащи на пазара. Има само един съществен минус - и като казвам "съществен", сигурно ще се изсмеете. Става дума за звуците, с които тази кола ви казва, че не сте си сложили колана, или че сте настъпили лентата на пътя, или нещо подобно. Честно казано, от години не бяхме чували нещо толкова изнервящо. Разбира се, предупрежденията за сблъсък или настъпване на лентата не трябва да са чак отпускащи. Но тук малко прекаляват с истерията.
 
 
Kia Sorento 2020 тест драйв
 
 
Горещо одобряваме обаче друга оригинална идея на Kia: как да се справи с проблема за сляпата зона на страничните огледала. Ето и решението: когато подадете мигач, 360-градусовата камера в огледалото прожектира върху дигиталното табло какво се вижда зад вас. В началото е леко дезориентиращо, но бързо се свиква. И е направо безценно при паркиране.
 
 
Kia Sorento 2020 тест драйв
 
 
Как се усеща на пътя тази кола? Ние тестваме хибридната версия с 1.6-литров бензинов двигател и 44-киловатов електромотор, и оставаме доволни от динамиката. За разлика от плъг-ин версията, тази може да измине на ток едва около километър и половина. Но батерията и електромоторът помагат осезаемо при всяко ускорение. И забележимо свалят разхода в градски условия. От Kia обещават малко над 6 литра на 100 км в комбиниран цикъл. Ние отчетохме почти 8 на сто, но и не сме се старали да караме пестеливо.
   
  
Kia Sorento 2020 тест драйв
  
  
Дизеловата версия върви с роботизирана кутия с два съединителя, но тук получавате класически шестстепенен автоматик и нямаме оплаквания от работата му. С 1850 килограма маса, това не е от най-дебелите момчета в сегмента. На пътя обаче Sorento се усеща някак достолепно... и мудно. Вероятно и заради шумоизолацията и мекото окачване. Трябва да се преборите с това внушение и да го настъпите по-сериозно, за да се убедите, че всъщност инженерите са си свършили добре работата.
 
 
Kia Sorento 2020 тест драйв
 
 
Воланът е прецизен и огромното туловище взима завоите уверено, без да се накланя забележимо. Окачването е с макферсони отпред и многозвенно отзад - в Kia не са пестили от важните неща. Освен може би от фаровете, които може и да са LED, но не са адаптивни - рядкост в този ценови сегмент.
 
 
Kia Sorento 2020 тест драйв
 
  
Като стана дума за цената, ето още един минус. Старото Sorento започваше от 67 000 лева и за тези пари получавахте доста оборудване, както си е характерно за Киа.
 
 
Kia Sorento 2020 тест драйв
В България Sorento се предлага стандартно със система за задвижване на четирите колела, която при нужда прехвърля въртящ момент към задната ос, и с централен блокируем диференциал
 
 
Най-достъпната версия на новото започва от 90 000 лева
- за дизел с 202 конски сили и с 4x4 (всъщност в България версията само с предно няма да се предлага изобщо). Това не е много на фона на сравним Mercedes GLE, който започва от 131 000 и е доста по-гол. Но си е доста за традиционните клиенти на Кia.

Традиционният хибрид, който караме, започва от 95 000 лева, а плъг-ин хибридът с 265 коня - от 114 000 лева.
  
 
Kia Sorento 2020 тест драйв
 
 
Разбира се, базовото оборудване всъщност хич не е базово: алуминиеви джанти, би-LED светлини, рейки на покрива, 12-инчов дигитален кокпит, кожен волан, двузонов климатроник, интелигентен круиз контрол, подгряване на предните седалки и волана, 10-инчова навигация ТomTom, парктроник отпред и отзад плюс задна камера...

 

Kia Sorento 1.6 T-GDI HEV

230 к. с. максимална мощност

350 Нм макс. въртящ момент

9.0 секунди 0-100 км/ч

193 км/ч максимална скорост

  
Второто ниво добавя кожен салон, 19-цолови джанти, подгряване и на задните седалки, безжично зарядно, щори за прозорците и аудио Bose с 14 говорителя.

В най-високото ниво, Limited, ще получите още стъклен покрив с електрически люк, метални стъпенки, видеокамери с 360-градусов обзор, спортни педали, вентилация на предните седалки, хедъп дисплей, и черешката на тортата - автоматична система за паркиране, при която можете да излезете от автомобила и да го оставите сам да се намести в тясното място на паркинга. Но тя е достъпна само за дизеловата версия.
 
 
Kia Sorento 2020 тест драйв
 
  
Накратко, Sorento е вече по-скъп, но и много по-интересен и комфортен семеен автомобил. Ако търсите удобство и практичност, той няма много конкуренти в сегмента. Ако търсите престижа на емблемата, ще трябва да отидете другаде. И с по-натъпкан портфейл.


Още снимки от теста на Kia Sorento вижте в ГАЛЕРИЯТА:


  
   

0 от 500
  • #18
    2 rate up comment 0 rate down comment
    bo ( преди 3 години )
    Ще избие рибата след 1-2 години, като можете да го вземете за 50-60 хилки. Но наистина цената му е много висока. Ново GLC с 200 кс дизел и прилично екстри е 107 хилки в магазина....Явно ще го внасяме от САЩ и Канада.
  • #17
    7 rate up comment 0 rate down comment
    smirn0ff ( преди 3 години )
    айде пак коментари от хора, които са гледали мерцедес на картинка или са карали/карат 20годишен такъв
  • #16
    5 rate up comment 8 rate down comment
    питам само ( преди 3 години )
    ДВГ на тази чиКИА много ли е дефектен или само малко?
  • #15
    15 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    е немалко хора по нормалните страни си купуват нещо подобно тъкмо за да не се заглеждат подире им. Не навсякъде единствените купувачи в тоя сегмент са ченгета и мутри, дето на всяка цена трябва да издемонстрират колко са краднали...
  • #14
    4 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Автомобили със 7 места си струват парите , ако действително са ви необходими, иначе да снесеш 90+ за Киа не е план, нито е "премиум " нито ще се заглеждат подире ти.
  • #13
    5 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Трябва да си пълен *** да дадеш толкова пари за този г р о з е н интериор и краден дизайн на екстериора, още повече да сравняваш корейска ширпотреба с Мерцедес. Но всеки си има правото да вярва в каквото си иска и да живее по негов си вкус. "Въпрос на вкус", казало кучето и се облизало под опашката. Така че акъл в глава не може да се налее. Хубаво, че корейците печелят, лошо че на европеецът не му достига акъл да прави добър избор.
  • #12
    5 rate up comment 3 rate down comment
    До 14 ( преди 3 години )
    Много хора са заблудени явно като теб, просто отиди направи си една конфигурация и сложи същите екстри, не се лъжи по базовите цени и не забравяй да кликнеш и на задължителните свързани екстри. След това ела пак и ми намери GLE за 150 бона с всички екстри и го взимам веднага, на секундата, не за да го карам а да го продам на балъци като теб.
  • #11
    1 rate up comment 5 rate down comment
    долния ( преди 3 години )
    Това с камерата на Ауди, ако го напишеш още един път ще ти 36-ти път! При тебе все: един познат така, четох във форума, един майстор ми каза... Дай нещо от първо лице!
  • #10
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Скъпа е, но явно не правите разлика между базов Мерцедес и КИА която има три нива като третото е с всички екстри. Познавам хора са Ауди-та Q5-и които дори и камера за заден ход нямат което е включено и в най-ниското ниво на КИА, където просто няма базов модел, същотото и с Tойота. Иначе цените тук разбиват, сравнено със САЩ и сравнено с някои държави в Европа, същото е и за японците. Но, никой не купува на тези цени които са от листата, 10-20% надолу е нормално да се свали.
  • #9
    5 rate up comment 0 rate down comment
    До 8ми ( преди 3 години )
    Ако Соренто се сравнява с GLC, Спортидж с кой модел се сравнява? Голяма щуротия. Sorento е конглокент на стандартният, некупеобразен GLE (бившият ML), a Спортдиж е конглокент на GLC-то.За цените... всички полудяха. Автомобил от С сегмент с екстри отива над 50К, стига дори 60. D сегмент започва от 40к, 40+ и с екстри отива спокойно на 90К, като за тез пари дори и не е наблъскан на макс. Продават някакви смешки като VW T-roc, T-cross, Kia X ceed, Ford Puma на някакви космически цени, пък те сапуне ...