IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Уникален пазар: най-продаваното BMW в България е... Х7

Най-скъпият кросоувър е и най-търсен в страната, която е на дъното по официални доходи в ЕС

На мнозинството европейски пазари най-продаваният модел на BMW е Серия 3, Х1 или Серия 1 - накратко, някой от най-достъпните в ценово отношение. В България обаче най-продаваното BMW през 2020 година е най-скъпият кросоувър от гамата - Х7.
 
  
BMW x7
  
  
От него до края на септември са предадени 81 бройки, и при това над половината от тях (42) се падат на най-скъпите М-Performance модели. На второ място по популярност у нас е BMW X5, а на трето - BMW X6. Резултатите на трите модела можеха да са дори по-високи, ако не бяха проблемите с производството и доставките. Големите кросоувъри на марката се сглобяват в Спартанбърг, Северна Каролина, където поточните линии за дълго бяха спрени от карантинните мерки.

За първите девет месеца на годината в България са продадени 667 нови автомобила BMW и 64 MINI. Спадът спрямо същия период на миналата година е 22% за първата марка - идентичен показател със спада в световен мащаб, и 17% за втората, което е доста под средния глобален показател (-31%). В калкулацията не влизат около сто автомобила, регистрирани като демо от дилърите и впоследствие продадени като втора ръка, макар и на възраст под 6 месеца.
 
  
BMW X6 Hybrid
 Делът на плъг-ин хибридите е пораснал най-много в тукашните продажби на BMW, независимо, че България е на практика последната страна от бившия Източен блок, която не насърчава покупката им нито със субсидии, нито с данъчни облекчения

  
Справката на BMW Group България показва, че 85% от всички продадени BMW са със задвижване на четирите колела (xDrive). Делът на дизеловите двигатели, в минали години надхвърлял 90%, сега е паднал до 55%, 39% са бензиновите, 4% - плъг-ин хибридите, и 2% - чистите електромобили. Около половината от всички доставени BMW са с 6-цилиндрови двигатели.


Най-продаваните модели на BMW в България през 2020 (ГАЛЕРИЯ):

 

 

0 от 500