IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Французи показаха първия в света луксозен седан на водород

Hopium Machina ще е готов за серийно производство през 2026 година (ВИДЕО)

Компанията Hydrogen Motive Company (HMC), основана от френския автомобилен пилот Оливие Ломбард, си е поставила за цел да стане европейски лидер в областта на водородните технологии. А затова ще и помогне седанът Hopium Machina, който беше определен като "първия в света автомобил от клас лукс с водородно задвижване".


Hopium Machina


Засега французите показаха само една снимка и кратко видео, на които се вижда автомобил с 4 врати и странна оптика, както и с вентилационни решетки отпред и отзад. Според Ломбард, седанът представлява технически пробив в областта на водородните силови агрегати, но технически подробности не се разкриват.

Засега е известно само, че мощността на задвижващата система е 500 конски сили, а пробегът с едно зареждане - 1000 километра. От компанията обещават "най-модерни система за комуникации, безопасност и ергономия, съчетани с уникален дизайн".



Първият прототип на водородния седан трябва да бъде показан до края на следващата година, но серийното производство ще стартира не по-рано от 2026 година. То ще се осъществява във Франция, а седанът Hopium Machina ще се продава в Китай, Европа, Япония, Южна Корея и САЩ.

Снимка и видео: Hydrogen Motive Company

0 от 500