IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes прави шампионат с коли на водород

HYRAZE League стартира през 2023 година, ще участват пилоти и геймъри

Група германски компании и обществени организации обявиха плановете си за създаването на нова състезателна серия през 2023 година. Тя ще се нарича HYRAZE League и в нея ще участват електрически автомобили, задвижвани от водород.


HYRAZE League


Създателите на проекта са прочути както в автомобилния спорт, така и в световната автомобилна индустрия. По-специално това са автомобилният клуб ADAC, федерацията по моторни спортове DMSB, компанията за технически анализи и наблюдения DEKRA и производителят на автомобилни компоненти Schaeffler. По техническата част на сериите работи HWA, което по същество е състезателно подразделение на Mercedes-Benz.


HYRAZE League


Автомобилите в новата серия ще бъдат оборудвани с четири електромотора с обща мощност 800 к.с. Водородът, съхраняван в два резервоара, ще се използва за получаването на електричество с помощта на горивни клетки. По-специално тази схема ще помогне да се избегне необходимостта от запазване на енергията, с която сега се сблъскват пилотите от Формула Е.

Участниците в лигата ще могат да изработват своите автомобилите си в рамките на техническите изисквания. В същото време, за по-засилена борба на пистата, възможностите за създаване за сила на натиск ще бъдат радикално ограничени - по-специално ще бъде забранено използването на антикрила.


HYRAZE League


Най-любопитна обаче е спортната схема на състезанието. В литата ще участват по двама души в един отбор - пилот, който ще кара автомобила на пистата, и геймър, който ще се състезава във виртуална гонка на компютър. Точките, спечелени в реалното и виртуалното състезание, ще се сумират. Предстои да се разбере на кои трасета ще се провеждат сериите и колко отбора ще участват.

Снимки: HWA AG

0 от 500