IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar Land Rover работи над водороден всъдеход

Проектът е финансиран от британското правителство

Транспортните, задвижвани от водородни клетки, засега нямат успех на пазара, като отстъпват сериозно на електромобилите. Въпреки, че водородът е най-разпространеният елемент на Земята, проблемът е в трудното му добиване и необходимата инфраструктура. В същото време почти всички производители признаван водородните двигатели за най-екологичните, тъй като отделят само водна пара в околната среда.


Jaguar I-Pace


Британската Jaguar Land Rover е поредната автомобилна компания, която започва работа над модел с водородни горивни елементи. Според публикуван от производителя вътрешно-фирмен документ, това ще бъде всъдеход, чието излизане на пазара трябва да стане факт до 2024 г.

Инициативата на компанията получи широка поддръжка както от частния, така и от държавния сектор на Острова. Разработката на бъдещия водороден модел, която носи името „Проект Зевс“, получи финансиране от правителството на Великобритания в размер на 73,5 млн. паунда.

В направата на всъдехода ще участват още няколко британски компании. Сред тях са Delta Motorsport и Marelli Automotive Systems UK, както и Британският център за разработка и производство на акумулатори за промишлеността.

Снимка: Jaguar Land Rover

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    На всеки дето ми защитава електрическите коли му предлагам да си вземе една от Спарк в София и да се опита да отиде до Алеко или до Вакарел по магистралата. Особено по магистралата, спазвайки нормата от около 140-150 км/ч. Тогава ще разбере, защо има поне още 40-50 години докато тея коли станат смислени. Или някой трябва да направи радикална промяна в начина, по който се съхранява и доставя енергията от батерията. Едно едночасово изкачване може да направи кола с преход 400км за смях.
  • #2
    0 rate up comment 1 rate down comment
    H2O ( преди 3 години )
    Нека нека, водорода му е майката, ако всички средства и усилия които сега се влагат в електрическите коли се инвестират във водородните ще има по-дългосрочно екологично решение
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Много ясно. Няма водороден проект, зад който да не стои правителствено, щатско, общинско, или друга форма на обществено подпомагане.