IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дама ще превзема Антарктида с Porsche 365

Рене Бринкерхоф вече е карала в състезания на шест континента

Рене Бринкерхоф е пред последното изпитание от нейния проект 356 World Rally Tour и в случая наистина става въпрос за обиколка на света с класиката Porsche 356 A. До момента тя е участвала в състезания на шест континента, като кампанията й е посветена на благотворителна цел – да насочи внимание на световните медии към трафика на деца и проблемите, които той поражда. И тази зима предстои да „покара” на Антарктида – там, където не се срещат автомобили.


Рене Бринкерхоф


Рене има 4 деца и признава, че идеята за приключенията с 356 А й е дошла случайно, докато е сгъвала поредната порция изпрани дрехи, а автомобилът за проекта се е оказала германската кола, купена от братовчеда на съпруга й, който се сдобил с това 356 А с идеята да го реставрира.

Рене купува колата през 2011 и още през 2012 стартира в тежкото мексиканско рали „Карера Панамерикана”, като участва само в част от етапите с кола под наем, за да реши дали това ще я запали по състезанията. Следва сериозната работа по Porsche-то, за да може колата да е максимално добре подготвена – ново окачване, двигател, ролбар и т.н, идва и нова скоростна кутия, вече 5-степенна, която сменя оригиналната с 4 предавки.


Рене Бринкерхоф


После домакинята от Денвър полага усилия, за да подобри представянето си зад волана – тя започва обучение в центъра Porsche Track Experience, където с нея работи най-успешния американски пилот в състезанията за издръжливост – Хърли Хейууд.


Рене
 

През година, 57-годишната Рене стартира отново в „Карера Панамерикана” със своето 356 А и на финала на над 3200-километровото трасе се поздравява с победа в своя клас – първата жена, постигнала това в историята на състезанието. През 2014 тя е втора в класа си, а през 2015 в Мексико прави най-тежката катастрофа в кариерата си, когато се опитва да избегне публика, застанала на опасно място и се забива в предпазните мантинели.


Рене Бринкерхоф
 

След това Рене основава фондация, която работи с нейния тим – Valkyrie Racing и решава да стартира в състезания на всички континенти. Началото на тази околосветска обиколка е поставена с нова победа в класа в „Карера Панамерикана” през 2017, като за колата на Рене вече се грижат британците от Tuthill Porsche.


Рене Бринкерхоф


Следва старт през 2018 в „Тарга Тасмания” (Океания), после „Каминос Дел Инка” в Андите, Южна Америка. През миналата година Рене отметна наведнъж Европа и Азия с участието си в „Пекин - Париж”, състезание с дължина 15 000 км, продължило над 1 месец. Малко по-късно идва и стартът в Африка – „Сафари Класик”, а на финала Рене е единствената дама, изминала цялата състезателна дистанция. В края на 2019 година става ясно, че благотворителната кампания на Valkyrie Racing е събрала почти 200 000 долара от началото на околосветската обиколка.


Рене Бринкерхоф


Сега предстои уникално труден спринт – 587 км или 365 мили на територията на Антарктида с опит да се постигне рекорд за максимална скорост на континента. А промените по колата включват качването й на ски и вериги, които ще са по-подходящи за тежките условия в Антарктида.

„Не сме подготвени, няма как да сме подготвени за нещо, което никой не познава – признава Рене. – Но ще се пробваме, пък може и да имаме късмет. Ако не стане от първия път, ще се пробваме докато успеем.”

Снимки: Porsche, Valkyrie Racing

0 от 500