IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продаваш Ferrari и влизаш в затвора

Многото пари не те правят автоматично притежател на автомобил на марката

Притежанието на автомобил на Ferrari прекратява всякакви спорове. Всичко е ясно – както за собственика на колата, така парите му, както и за самата машина. Затова и в света на много богатите хора Ferrari играе сериозна роля и щом обяви, че пуска на пазара специален модел в ограничен тираж, започва истинска битка за правото за закупуване. Тогава всичко се решава не от парите, а от репутацията на клиента.


Ferrari LaFerrari


Често се случва петролен шейх или нова поп-звезда да бъдат задраскани от списъка с кандидати. И ако се оплачат или вдигнат скандал, просто отпадат завинаги от листата с евентуални клиенти на италианската марка. Позволено е да си богат, но не и да имаш подобно поведение. Просто, компанията държи на реномето си, но понякога стават и гафове.

През 2013 година фирмата пусна на пазара най-скъпия си модел за XXI века – LaFerrari (на снимката горе), който излезе в ограничен тираж от 499 бройки. Базовата му цена стартира от 1,3 млн. евро. След това обаче компанията произведе още един екземпляр с пореден номер 500. Той беше продаден на търг, а получените 7 млн. евро отидоха за жертви на земетресения.


Маурицио Парлато


По това време Маурицио Парлато (на снимката) е шеф на Ferrari-USA. Именно той решава кой от американските милиардери ще кара LaFerrari. Дори след като напуска компанията, за да оглави американското представителство на Bugatti, Парлато си остава един от най-уважаваните и най-влиятелни членова на клана Ferrari. И когато поредният милиардер решава, че иска LaFerrari, той се обръща към Парлато, като предлага 2,8 млн. долара за LaFerrari в добро състояние и с нулев пробег, намиращо се в Америка. Парлато намира кола, а клиентът плаща 1,4 млн. долара.

Голямо заблуждение е да се предполага, че италианската компания е безразлична към пазара на употребявани автомобили и не следи съдбата на колите си. Щом се оказва, че репутацията на новия клиент не е безупречна и той има проблеми със закона, Ferrari се обръща към полицията. Парлато е арестуван, съден и пратен в затвора.

Съдбата на купувача на автомобила не се разкрива, но е известно, че срещу него са повдигнати обвинения за данъчни престъпления, които са отделени в друго съдебно производство. Ferrari обаче завинаги го вади от списъка с клиенти.

„Всеки, който корумпира или манипулира нашите строги критерий, ще отговаря за това. Така че, ако някой има намерения да се меси в списъка ни с разпределение на автомобилите, просто нека не го прави“, се казва в официалното съобщение на италианския производител.

Снимки: Ferrari, Bugatti

0 от 500
  • #2
    26 rate up comment 0 rate down comment
    R ( преди 3 години )
    "строги критерий"Никой ли не е учил български език в редакцията?
  • #1
    22 rate up comment 4 rate down comment
    !?! ( преди 3 години )
    В България, хората, които могат да си позволят ново Ферари или малко употребявано такова, в голямата си част, не всички но много от тях, имат натрупани пари от сенчест бизнес. Тогава как и защо притежават Ферари, ако компанията е толкова стриктна?