IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Компания от Калифорния предизвика Tesla

Електрическият кросоувър на Mullen ще предлага пробег над 1000 км

Компанията от Калифорния - Mullen Technologies, анонсира своя втори модел. Това е електрическият кросоувър MX-05, чието серийно производство ще стартира през 2022 година. Основното предимство на автомобила ще е неговата батерия с капацитет от 150 кВт/ч.


Mullen MX-05


Полимерният акумулатор с твърди тела е разработен от китайската корпорация Linghang BOAO, с която Mullen има договор за доставка на батерии на територията на Северна Америка, съобщава Yahoo Finance. Производителят на електромобили ще може не само да използва батериите, но и да ги продава на други компании.

Последните тестове, проведени от независимата калифорнийска лаборатория EV Grid, доказват уникалните способности на китайския акумулатор. Той запазва работните си характеристики в диапазон на температурите от -40 до +60 градуса по Целзий, като при 10 000 цикъла на зареждане/разреждане губи само 2% от мощността си.


Dragonfly K50


Капацитетът на батериите е 150 кВт/ч, а времето за зареждане при използване на терминал с голяма мощност е 35 минути. Като преимущество се посочва и ниското тегло в сравнение с литиево-йонните акумулатори, както и липсата на активна система за охлаждане.

Пробегът на кросоувъра Mullen MX-05 с едно зареждане ще бъде над 500 мили (805 км/ч), а при движение с постоянна скорост от 55 мили в час (89 км/ч) той ще надхвърли 640 мили (1030 км). Други подробности за електомобила липсват, но ако посочените данни се окажат верни, той ще превъзхожда сериозно Model Tesla X, чиято топ-версия Long Range Plus изминава около 560 км с едно зареждане.


Mullen MX-05


Заради производството на кросоувъра, компанията Mullen Technologies ще купи съществуващ вече автомобилен завод в Щатите за 135 млн. долара. Отделно ще бъде платено и за платформата на MX-50, която вече съществува и се е доказала в автомобилната индустрия. Благодарение на нея, времето за разработка на електромобила е съкратено от четири на две години.

По-рано тази година Mullen Technologies показа първия си модел, който е разработен съвместно с китайската компания Qiantu Motor. Това е спортната кола Dragonfly K50 (на последната снимка), която развива мощност от 483 км и предлага пробег от 380 км с едно зареждане на батериите.
Снимки: Mullen Technologies

0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Жоре ( преди 3 години )
    Много са ми интересни, като започнат да колят, бесят и закопават Tesla, ама след 2 години.Като гледам с какъв темп дърпат напред, до тогава едва ли ще ги вълнува кой ги конглокира.
  • #2
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    Их бре особеност на модела е че една седмица го зареждаш, а следващата го ползваш :D да се чуди човек що в съседната статия "решават проблемите" на електричките, като в тая вече всичко е решено ...
  • #1
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Китайска батерия=бклук!