IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Taycan не оправда очакванията на Porsche

За първите 6 месеца на годината от електромобила са продадени едва 4480 бройки

Компанията Porsche публикува отчета си за продажбите на нейни модели за първите 6 месеца на годината. Както и при другите производителите, тук също има спад заради пандемията от коронавиус. Голямото разочарования за производителя от Щутгарт обаче е представянето на първия електромобил на марката – Taycan, от който за този период с продадени едва 4480 бройки.


Porsche Taycan


Глобалните продажби на Porsche за полугодието достигат 116 964 автомобила, което е с 12% по-малко от същия период на 2019 г. Най-популярният модел на бранда си остава кросоувърът Cayenne, от който за първите 6 месеца на годината са купени 39 245 автомобила. Непосредствено след това се нарежда Macan с 34 430 бройки. Ръст с 2% отчита култовото спортно купе 911 с 16 919 продажби.

Резултатите на Porsche Taycan обаче са доста далеч от това, което прогнозираха в компанията. Според плановете на ръководството, заводът в Цуфенхаузен трябва да произвежда по 20 000 бройки на година, като след първоначалния сериозен интерес към електромобила това число беше удвоено. А това означаваше, че Taycan трябва да стане най-популярният модел на бранда, тъй като с 40 000 продажби ще изпревари Cayenne и Macan.

В Porsche се опитаха да увеличат интереса към автомобила с няколко шумни рекламни кампании, но явно тази стратегия не успя. Не помогна и пускането на пазара на по-достъпни версии, тъй като първоначално Taycan се предлагаше само в най-мощните и съответно най-скъпи модификации - Turbo и Turbo S.

Снимки: Porsche

0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Продали 4500 бройки? И това им е много. За тия пари може да си купиш нещо далеч по-хубаво, дори от същата марка.Не знам какво си мислеха инжинерите и дизайнерите, ама...
  • #4
    8 rate up comment 3 rate down comment
    догодина ( преди 3 години )
    Догодина, когато американеца почне да произвежда от берлинската гигафабрика моделите, които почти всички набират до 100км/ч за 3-4сек., тогава Тайджана ще се разпродаде като топъл хляб:)))
  • #3
    10 rate up comment 0 rate down comment
    bg ( преди 3 години )
    Е все пак сме пандемия от коронавирус и вероятно доста са намалели хората готови да дат 150 000 Евро в момента
  • #2
    12 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ами логично е никой да не иска да даде 300К за кола, която е практически безполезна.
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    турбо с ( преди 3 години )
    Ха, не знаех че името на модела е Taycan турбо, доста странен избор за електрическа кола