IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германци искат да произвеждат LADA 4x4

Проектът по възраждане на модела ще отвори 4000 работни места в Магдебург

Още през миналата година руският производител АвтоВАЗ обяви, че спира продажбите на свои автомобили в Европа. Последните машини бяха доставени на дилърите в Германия през март, но се оказва, че интересът към един от моделите - LADA 4x4 (известен още и като „Нива“), е доста сериозен и затова местна компания иска да стартира неговото производство.


Lada 4x4


В основата на проекта, който носи името Partisan Motors, е руснакът Юрий Постников. Той е организирал група дизайнери и инженери от германския град Магдебург, който вече са проели нужните изследвания и са напълно наясно с това, как трябва да бъде организиран работния процес.

В момента се обсъждат два варианта за евентуалното възраждане на модела. При първия ще бъдат използвани комплекти с оборудване и готови компоненти, които ще се докарват от Русия и ще се сглобяват в Германия. Във втория ще се разчита на доставчици от Европа, като и в двата случая в Магдебург ще заработи голямо предприятие за сглобяване на руските коли. То ще осигури поне 4000 нови работни места.

И при двата варианта обаче компанията АвтоВАЗ трябва да одобри проекта, който засега предвижда производството единствено на версията на LADA 4X4 с 3 врати. Ако нещата потръгнат, на по-късен етап може да се появят и други модификации на „Нива“.

Снимка: АвтоВАЗ

0 от 500