IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германци поискаха връщането на Lada в ЕС

Петиция в интернет получи подкрепа от над 1000 души

Експортът на автомобилите Lada в ЕС беше прекратен още в края на 2019 г., а последните бройки от модела Lada 4x4 бяха доставени на немски дилър през март. Оказва се, че интерес към руския бранд продължава да има и затова дори в Германия искат неговото завръщане.


Lada 4x4


В интернет-пространството се появи петиция с настояване за възстановяване на продажбите на всички модели на Lada в Германия и в ЕС. Тя беше подкрепена от главният дистрибутор на Lada Deutschland GmbH - Дитер Траск, като е адресирана към АвтоВАЗ, алианса Renault-Nissan-Mitsubishi и Министерството на икономическото развитие на Русия.

„Lada предлага голям избор от нишови модели, които имат няколко предимства. Първо, те са без конкуренция като цена и съответно са достъпни за повече хора. И второ – от 40 години марката има фенове в Европа, както и лоялни клиенти. Още повече, че в последните години бяха открити нови дилърски центрове“, се казва в петицията, под която са се подписали повече от 1000 човека.

Завръщането на Lada в ЕС обаче не влиза в новата маркетинговата политика на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, част от който е АвтоВАЗ. Стратегията беше приета и като отговор на пандемията от коронавирус, която нанесе сериозен удар на автомобилната индустрия.

„Отдавна бяхме наясно, че ще напуснем Европа, тъй като в ЕС въведоха нови екологични стандарти и не е целесъобразно да инвестираме в доработка на двигателите заради малки продажби. В перспектива обаче завръщането на Lada не се изключва, но все още е рано да се каже с какъв модел“, коментираха от АвтоВАЗ.

Снимка: Auto.Mail

0 от 500
  • #14
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Нива ( преди 3 години )
    Всичко е политика. И всичко е заради политиката. А ние колкото и да не ни се иска да си го признаем, ежедневно сме нейна жертва. Дърлим се като децата на кого играчката е по хубава, а претендираме, че сме умни. Промиването на мозъци и пропагандата са част от политиката. Всяка една кола си има своя пазар. Останалото, пак казвам си е сметки и политика.
  • #13
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Ннн ( преди 3 години )
    В Германия рускоговорящите не са 4 млн, а по-близо 14 млн. според ДВ, но те са избягали точно от руските неуредици и е малко вероятно да карат руска кола в германия! От друга страна има много луди немци и карането на Нива е нещо екстремно за тях. Всеки може да види една нашумяла снимка на НИВА с огромния надпис на немски на задното стъкло "Без еърнеци сме ще умрем мъжки" Проблема на рено е че за всяка продадена лада в ес трябва да плаща повече от стойността и екологични такси.
  • #12
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Лично ми го казаха ( преди 3 години )
    Германците , че за селскостопанска работа е супер.
  • #11
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Тошко ( преди 3 години )
    Лада е италиански лиценз. Нива няма катализатор. Това е старомоден автомобил без никаква електроника. Чисто руски автомобил това е ЗАС.
  • #10
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Пешо ( преди 3 години )
    Направо закарайте на германците Т-34 те минават навсякъде.
  • #9
    5 rate up comment 11 rate down comment
    "Черноризец Хра ( преди 3 години )
    В Германия има 4млн.руско говорящи.От техните редици са набрани тези 1000 човека. Иначе тук на никой не му трябва тази марка, дори руснаците не я карат. Много рядко веднъж в месеца и то не всеки месец можеш да видиш лада на пътя тук в Германия.
  • #8
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Стефан ( преди 3 години )
    Не са оставили никога човек на пътя. Опростени и безотказни.
  • #7
    14 rate up comment 15 rate down comment
    Драгомир ( преди 3 години )
    Лада нива и камаз са номер едно няма по добри.
  • #6
    17 rate up comment 11 rate down comment
    Стефано ( преди 3 години )
    LADA NIVA 4X4 пак ще пробие в Европа
  • #5
    30 rate up comment 9 rate down comment
    356 ( преди 3 години )
    И за Нивата си има място в автомобилният свят, стига плювни. Да, може би не притежава много неща, но пък има други. Да трябва да се усъвършенстват и прочие. Да. Но и така аз лично съм виждал в една планина да минава там, където бях сигурен, че лек автомобил не може. Но може. Браво. В потребностите на някой хора, тези автомобили също имат важна роля. Аз се чудя обаче за други коли, които нямат от нищо, нищо, но иначе са "лъскави", "модерни" и "прехвалени",но не могат там.Е не е ли това парадокс ?