IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes продава фабриката на Smart

Компанията обяви сервизна акция, за да поправи грешка от... предишната сервизна акция

Фабриката на марката Smart в елзаското градче Хамбах ще бъде обявена за продан, потвърди новият главен изпълнителен директор на Daimler Ола Калениус. За в бъдеще цялото производство на миниатюрния автомобил ще се премести в Китай, в джойнт-венчър с тамошния партньор на Mercedes.
 
 
Хамбах, завод, Smart
    
   
Калениус обясни това с ефектите от коронавируса върху икономиката, които създавали "изцяло нови рамкови условия" и принуждавали компанията да "оптимизира глобалната си производствена мрежа". Досегашните планове предвиждаха Хамбах да оцелее като производствена база за компактни електромобили от серията EQ.

Заводът в Хамбах бе построен специално за Smart през 1997 като знак за успешното германско-френско сътрудничество. Марката обаче така и не успя да постигне очакваните пазарни успехи и в първите си поколения навлече на Daimler колосални загуби.
  
  
Хамбах, завод, Smart
Досега планът бе в Хамбах да се произвеждат бъдещите компактни модели от EQ гамата

   
В последно време в Хамбах се правеха електрифицираните версии на Smart ForTwo, докато по-големият Smart ForFour се произвежда заедно с близнака си Renault Twingo във фабриката на французите в Ново место, Словения.

Затварянето на Хамбах ще струва на компанията около 500 млн. евро, потвърждават от Daimler. Съдбата на заетите там около 1600 души за момента не е ясна.
  
  
Mercedes, Takata, въздушна възглавница

  
   
Междувременно Mercedes бе принудена да обяви доста унизителна сервизна акция в САЩ, чиято цел е да заличи проблеми, създадени от... предишна сервизна акция. Подобно на 13 други големи производители, и германската марка трябваше да подмени въздушните възглавници в част от автомобилите си. Изработените от японската Takata модули имаха склонност да се пръсват и да обсипват пътниците с летящи с огромна скорост шрапнели. Сега обаче се оказва, че в Mercedes при подмяната са монтирали грешни възглавници в С-класата, и се налага да ги заменят още веднъж. За щастие грешката засяга съвсем малко автомобили - засега около 750.

 

0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Бати Злати ( преди 3 години )
    След някоя година дали изобщо ще се произвежда нещо в Европа. Каквото и да купя, дори и от по-реномирана марка пише : Made in China
  • #10
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Ха ха ха ( преди 3 години )
    То над Франкфурт ама в Елзас, смехурковци
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 2 ( преди 3 години )
    Точно, точно и винаги ще е бивша
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Брях ( преди 3 години )
    Тоз гейски съюз с баш локомотива вурстландия мноу мощен ва
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Казва се Зигмунд :D За пълния член и други граматични правила в българския език виждам, че няма смисъл да ти говоря :D Но то от работа в чистотата в Мюнхен не се развива кой знае каква обща култура, така че дреме ти
  • #6
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Използваш всяка възможност да ни демонстрираш "немският комплекс", който си развил, определено! Бих ти препоръчал трудовете на Зигмунт Фройд, ама пък и той немско-говорящ! Всъщност, знаеш ли разликата между немци и германци!?!
  • #5
    3 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Нормални французи говорещи френски и учили във френски училища получаващи френски заплати и плащащи данъци на френската хазна както всички останали.Знам че на германофилите в българия им е тежко но на Запад германия не я бръснат за нищо освен източноевропейските избушляци унгарци поляци и други от третият Свят.
  • #4
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    можеш да си повтаряш глупостите, в които явно вярваш. А можеш и да провериш, сега даже не се налага да ходиш до библиотеката за целта. Аз впрочем съм бил десетина пъти в Страсбург и Колмар и за разлика от теб знам точно какви "французи" живеят там. То и самото име Хамбах говори достатъчно, но не и за зелки
  • #3
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Елзас винаги е била Френска област населяван от французи с официален език френски и е част от Франция и преди и сегаГерманците не могат да имат каквито и да са претенции към тази френска територия.
  • #2
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Напротив - Елзас е бивша германска област, отнета и дадена на Франция!