IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes продава фабриката на Smart

Компанията обяви сервизна акция, за да поправи грешка от... предишната сервизна акция

Фабриката на марката Smart в елзаското градче Хамбах ще бъде обявена за продан, потвърди новият главен изпълнителен директор на Daimler Ола Калениус. За в бъдеще цялото производство на миниатюрния автомобил ще се премести в Китай, в джойнт-венчър с тамошния партньор на Mercedes.
 
 
Хамбах, завод, Smart
    
   
Калениус обясни това с ефектите от коронавируса върху икономиката, които създавали "изцяло нови рамкови условия" и принуждавали компанията да "оптимизира глобалната си производствена мрежа". Досегашните планове предвиждаха Хамбах да оцелее като производствена база за компактни електромобили от серията EQ.

Заводът в Хамбах бе построен специално за Smart през 1997 като знак за успешното германско-френско сътрудничество. Марката обаче така и не успя да постигне очакваните пазарни успехи и в първите си поколения навлече на Daimler колосални загуби.
  
  
Хамбах, завод, Smart
Досега планът бе в Хамбах да се произвеждат бъдещите компактни модели от EQ гамата

   
В последно време в Хамбах се правеха електрифицираните версии на Smart ForTwo, докато по-големият Smart ForFour се произвежда заедно с близнака си Renault Twingo във фабриката на французите в Ново место, Словения.

Затварянето на Хамбах ще струва на компанията около 500 млн. евро, потвърждават от Daimler. Съдбата на заетите там около 1600 души за момента не е ясна.
  
  
Mercedes, Takata, въздушна възглавница

  
   
Междувременно Mercedes бе принудена да обяви доста унизителна сервизна акция в САЩ, чиято цел е да заличи проблеми, създадени от... предишна сервизна акция. Подобно на 13 други големи производители, и германската марка трябваше да подмени въздушните възглавници в част от автомобилите си. Изработените от японската Takata модули имаха склонност да се пръсват и да обсипват пътниците с летящи с огромна скорост шрапнели. Сега обаче се оказва, че в Mercedes при подмяната са монтирали грешни възглавници в С-класата, и се налага да ги заменят още веднъж. За щастие грешката засяга съвсем малко автомобили - засега около 750.

 

0 от 500