IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кабриолетите се оказаха по-безопасни от колите с покрив

Този тип коли попадат по-рядко в катастрофи, освен това са и по-тежки

Застрахователният институт за безопасност на движението (IIHS) проведе изследване, в което се оказа, че автомобилите с открит покрив не са по-опасни от тези с фиксиран таван. Ако се гледа статистиката, те дори се оказват по-безопасни. 


Mercedes-кабрио


Според автора на изследването – Ерик Тео, на теория кабриолетите показват по-добри резултати, въпреки, че в реалния живот шансовете за получаване на травми при катастрофа с такъв тип автомобил са по-големи. В IIHS са проучили инцидентите в САЩ с кабриолети и аналогични купета не по-стари от 4 години. Оказва се, че откритите модели попадат с 6% по-рядко в катастрофи в сравнение с колите с фиксиран покрив. Смъртността е с 11% по-ниска, като изчисленията са направени на базата на изминатите мили.

Нещо повече – травмите при пасажерите на кабриолети с твърд покрив са с 10% по-малко от тези в купетата. При кабриото с мек таван нивото на нараняванията също е по-ниско, макар и само с 3%.


Mercedes кабрио


В същото време отсъствието на покрив повишава опасността от излитане от колата. 21% от загиналите шофьори на кабриолети са пътували именно така. При кабриото с хард-топ (твърд таван) този показател е 17%. В случай на преобръщане шансовете за излитане от салона са 43% за кабриолетите и 35% за купетата.

В IIHS посочват няколко причини, поради които кабриолетите имат по-ниски показатели на катастрофи и смъртност. Основната е, че те са по-тежки от машините с фиксиран покрив и съответно това ги прави по-безопасни. Освен това, кабриото е по-скъпо и обикновено се купува от хора, които не са агресивни водачи, а също така и не ги използват при лоши условия на пътя.

Снимки: Mercedes-Benz

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Лъжи ме... не просто ми дай статистика :)
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Из туб-а има едно видео с един който се нацели в мантинелата и на забавен кадър се вижда как излита на няколко метра над колата и пада обратно на седалките
  • #2
    4 rate up comment 0 rate down comment
    .. ( преди 3 години )
    Кабриото си има своите плюсове, но минусите са му повечко.Никой не може да ме убеди, че кабриото е по-хубаво от добрия стар климатик.Като капак на всичко, слънцето така хубаво ти напича кратуната, че след 1 час шофиране започваш да пееш "Шуми Марица" без сам да знаеш защо.За чистите европейски улици някак става, но в БГ... с тая мръсотия по улиците, благодаря.Иначе да, ****арията с кабрио е на недостижими висоти...
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Веско ( преди 3 години )
    И видимостта е доста по-добра.