IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW направи бензин от въздуха

Дъщерната компания i Ventures ще продава новото гориво от началото на 2021 г.

Компанията i Ventures, която е собственост на баварския концерн BMW, е намерила начил да получаване на бензин от елементи от въздуха. Разработката е част от проекта Prometheus Fuels, в който са вложени 12,5 млн. долара.


Prometheus Fuels


Технологията е разработена за използване на синтетично гориво от въглерода, отделян във въздуха. Този бензин е екологично чист и при него не се нанасят никакви вреди на околната среда, а при производството му не се използват петролни продукти. Според изчисленията на експерти, средностатистическият автомобил отделя 4,6 тона СО2 годишно. Благодарение на новата технология, тези вредни емисии ще бъдат намалени значително, отбелязва главният инженер на проекта Роб Макгинис. 

Компанията предвижда да започне производството на такъв бензин в началото на 2021 г., а след това ще се съсредоточи върху разаботката на ракетно и дизелово гориво, които ще бъдат създадени на същия принцип. Замяната на всички горива, произведени от нефт и газ, с продукти с нулево съдържание на въглерод, ще позволи намаляване на глобалните вредни емисии СО2 с 25%. И това може да е окаже едно от основните оръжия срещу климатичните промени.


Prometheus Fuels


„Средно една кола се използва 8 години, така че дори целият свят утре да премине 100% на електромобилили, ще отнеме почти десетилетие, за да може днешите автомобили с двигатели с вътрешно горене да бъдат извадени от пътя. Процесът за преминаване на коли на ток обаче няма да е толкова бърз, така че ни трябва друго решение. Чрез създаването на неутрален откъм въглерод бензин, Prometheus Fuels позволява климатичното въздействие на днешните двигатели с вътрешно горене да бъде значително намалено веднага“, обяснява Грег Смитс, който отговаря за проекта от страна на BMW.

Снимки: BMW blog

0 от 500
  • #6
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    Към #3 Прогнозите са, че при започване на масово индустриално производство цената ще бъде около и под цената на настоящите петролни продукти - все пак тук не плащаш суровина, извличаш я безплатно от атмосферата. Останалите явно имате някакви ментални отклонения, може би друсате с Мъск ако мислите, че електричките са чисти.
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    RD ( преди 3 години )
    Начини винаги има, но всичко е за пари. Затова сме в това положение.
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Идеята не е нова, но досега фокуса беше по-скоро на въглеродни пелети за ТЕЦ-ове. Явно са измислили да ги втечняват.
  • #3
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Гражданинът Колев ( преди 3 години )
    Каквото и гориво да се ползва, в горивната камера винаги нахлува малко масълце, особено при повишен вакуум (спускане под наклон с отпуснат дросел), повишени картерни газове заради износване. И съответно пуши отрова. Това за бензина. Дизелите са безнадеждни. Тъжно че народа от газ се метна на нафтичка и само изнасяне нависоко спасява здравето. Тоя половин век, докато се изходят старите дизели на Европа тук, ние трябва да измрем..
  • #2
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    А цената каква ще е долу-горе и какъв е потенциала за намаляването й то това е важното
  • #1
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Дори утре да спрат да произвеждат коли с ДВГ, в България ще трябват 40 години, за да изчезнат от пътищата. А те няма да спрат поне още 10 години да ги произвеждат, така че остават за половин век у нас.