IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още един легендарен двигател отиде в историята

Bentley приключи производството на своя V8 мотор

Британският автомобилен производител Bentley произведе последния екземпляр от 6,75-литровия си V8 двигател от серия L. Този мотор се сглобява от 60 години, като за този период на е претърпял промени в конструкцията си. Общо компанията е произвела 36 000 агрегата от серията L, като всеки един от тях се прави на ръка, което отнема около 15 часа.


Bentley V8


Първият V8 на Bentley се появява през 1959 г., като е разработен от инженерите на британската фирма, за да замени използваните по това време 6-цилиндрови двигатели и съответно да повиши мощността на автомобилите на марката. Първият модел, на който е поставен новия V8, е Bentley S2, като мощността му е 180 к.с.

През годините специалистите доработват мотора и успяват да постигнат мощност от 530 к.с. и 1000 Нм въртящ момент. В Bentley съществено подобряват и екологичните показатели на двигателя, като последната му версия отделя с 99% по-малко вредни емисии от оригинала.

Последната партида мотори от серията L е предназначена за модела Bentley Mulsane 6.75, разработен с помощта на ателието Muliner в тираж от 30 бройки.

Снимка: Bentley

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Веско ( преди 3 години )
    Няма промени в конструкцията. Мощността се увеличава с принудително пълнене, подобряване на горивната смес, най-вероятно директно впръскване вместо карбуратор, по-добро изгаряне с компютърно управление на изпреварването и т.н.
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    ожг ( преди 3 години )
    първия двигател бил с 180кс последния с 530кс ама бил един и същ
  • #2
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Chicho Ficho ( преди 3 години )
    И кво сега драпахме да станем западняци и да караме хубави коли, пък те сега зорлем ще ни набутват някакви модерни еквиваленти на жигула?!? Тъпо :(
  • #1
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Много тъпо е да е беден човек. Като си купиш такова Бентли в серия от 30 бройки хем е кеф, хем след 10 години ще струва поне двойно.Като си купиш някаква нормална кола, след 10 години ще струва по-малко от половината от първоначалната цена. Така богатите стават по-богати, а бедните по-бедни.