IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault закрива марката Alpine

Компанията ще съкрати и близо 15 000 служители

Компанията Renault представи предварителните си планове за съкращения на разходите с повече от 2 млрд. евро. Стратегията предвижда преоборудване на някои от заводите като този в Диеп, в който се сглобява спортния модел Alpine A110. Неговото производство ще бъде прекратено през 2023 г. и той няма да получи наследник.


Alpine


Заедно с това компания спира разширяването на проектите по разширение на производствените мощности в Мароко и Румъния, а освен това се предвиждат е реорганизация на производството в Русия (каква ще бъде тя, не се съобщава официално).

През следващите 3 години Renault трябва да съкрати разходите си с над 2 млрд. евро. От тях 800 млн. ще бъдат икономисани с намаляване на разходите за инженерно-техническо обезпечение, като се използват ресурси на алианса. 650 млн. евро ще бъдат спестени от оптимизация на производството, като в това влиза именно трансформирането на заводите.

Новата политика на компанията предвижда съкращаването на около 15 000 служители. От тях 4600 работят във Франция, като освен уволнения се предвижда преквалификация на част от персонала, както и повишаване на вътрешната мобилност. Всички въпроси относно съкращенията ще бъдат обсъдени и съгласувани с властите, като самата реорганизация на работа шефовете на Renault оценяват на 1,2 млрд. евро.

Всичко това ще доведе до съкращаване на обемите на производство – от 4 млн. автомобила през 2019 г. на 3,3 млн. през 2024 г. Компанията ще насочи усилията си в няколко перспективни направления – електромобили, търговски транспорт, както и икономика с многообортно използване на продукции и иновации с висока добавена стойност.

Снимки: Renault

0 от 500