IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

GM обеща батерии с пробег до 1,6 млн. км

Концернът ще си партнира с китайска фирма за създаването им

Американският производител General Motors обеща да представи съвсем скоро батерии, които ще могат да изкарат до 1,6 млн. км. Това означава, че няма да се налага те да бъдат сменяни, тъй като са разчетени за целия жизнен цикъл на електрическия модел, съобщава Reuters.


GM батерии


По различни оценки, акумулаторите в съвременните електромобили служат безпроблемно в течение на 160 000 -  320 000 км. През 2019 г. шефът на Tesla – Илон Мъск, обяви, че батериите, използвани от модели на компанията му изкарват между 480 000 и 800 000 км. Тогава той обеща да създаде акумулатори, които да издържат до милион мили (1,6 млн. км).

Интересното е, че GM неотдавна – през март тази година, показа батериите Ultium. Те са с капацитет от 50 до 200 кВт/ч, осигуряват пробег с едно зареждане до 640 км и ускорение от 0 до 100 км/ч за 3 секунди. Сега обаче не става дума за Ultium, а за ново поколение акумулатори.


GM батерии


Ако се отчете и факта, че GM все още не е стартирал производството на Ultium, то би следвало новите батерии за се появяват след няколко години. От концерна обявиха, че техен стратегически партньор в проекта ще бъде китайската компания CATL.

Снимки: General Motors

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Tesla купиха Maxwell, които имаха готови решения, които както се оказва, ще изтрелят Tesla с още напред по темата. Себестойността е под 100$ на киловат.
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Започват да произвеждат изцяло нов акумулатор със собствена химия, обединяваща работата от няколко вътрешни разработки и придобивания. Ще си партнират със CATL за самите поточни линии, първата от които ще е в гигафабрика Шанхай. В последствие ще започнат да ги произвеждат в САЩ и Европа. За момента ще продължат съвместното производство с Панасоник.
  • #4
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Каква технология за батерии имат пък Тесла, като ползват 18650 и 21700 клетки на Панасоник??
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Какъв им е планът? Да краднат технологията на Тесла? Интетесно съвпадение е, че споменават CATL, защото Тесла започват да произвеждат новата си батерия точно в партньорство с тях в Китай. Или вече са лицензирали технологията от Тесла?
  • #2
    8 rate up comment 0 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 3 години )
    китайски партньор?...Тръмп да не чуе...пак ще го ядосат...
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ако искаш лека кола на шаси като 4x4 моделите на GM (долната снимка), това е Model S. GM-ските са на самоносеща се конструкция (горе).