IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо карането само в града е проблем за дизелите?

Режим само с кратки пътувания - под 10-15 км - се отразява зле на прословутия DPF

Много хора бяха принудени от извънредните мерки да работят от вкъщи и в последните месеци доста по-рядко са използвали колата си. Има най-различни полезни методи да се погрижите за нея през това време. Но собствениците на модерни дизели трябва да имат и допълнително едно наум заради прословутия DPF, или филтър за твърди частици.


DPF, филтър за твърди частици
Ако това е обичайната гледка зад автомобила ви, няма какво да се тревожите за своя DPF филтър.  Да му мислят другите, които го вдишват
 
 
По данни на КАТ дизелът е най-разпространената форма на задвижване в България, с над 1.3 милиона леки автомобила с такива двигатели. Разбира се, повечето от тях датират отпреди масовото въвеждане на DPF. На други хитрите собственици са го отстранили ръчно, макар да е задължителен, защото така понижават разхода и си спестяват солидната инвестиция в подмяната му. Трети пък са лишени от филтрите си от крадци, защото някои от вложените в DPF метали носят добри пари от вторични суровини.
   
   
DPF, филтър за твърди частици
Заради вложените ценни метали, като платина, филтрите за твърди частици са доста скъпи. Затова и кражбите не са рядкост
  
  
Дори и така остават внушителен брой автомобили с действащ филтър за твърдите частици. Опитните собственици знаят, че той елиминира саждите от отработилите газове, но постепенно сам се изпълва с тях и престава да работи ефикасно. За да удължат работата му, производителите са предвидили специални режими на работа на автомобила - когато дойде време, колата влиза в по-високи обороти (над 2500 об/мин), за да повиши температурата и натрупаните във филтъра сажди да изгорят.

Този процес обаче е невъзможен при кратки градски пътувания от по 10-20 минути. Ако автомобилът се кара само в такъв цикъл, регенерацията на филтъра не се случва и той се затлачва окончателно. При по-модерните автомобили компютърът влиза в авариен режим и или няма да можете да се движите, или ще имате неприятен лимит на скоростта и ускорението. Цената за подмяна на филтъра e стотици, а често дори и хиляди евро. Има някои варианти за почистване, но и те не са от евтините.
  
  
DPF, филтър за твърди частици
Така изглежда задръстен със сажди филтър за твърди частици
  
  
За да се избегне това, експертите от организацията IGA препоръчват периодично да правите по-дълги пътувания с колата, ако е възможно. Но ако не е, поне избягвайте кратките дистанции (под 15-20 км) и ползвайте алтернативен транспорт.

Впрочем подобен проблем имат и бензиновите автомобили, произведени през последните две години - заради новите изисквания на ЕС те са оборудвани с GPF, или филтър за твърди частици за бензинови двигатели. При него обаче саждите са по-малко и съответно рискът от запушване е доста по-нисък.


 

0 от 500
 • #32
  1 rate up comment 2 rate down comment
  ДИЗЕЛ СМОГ ( преди 5 месеца )
  Азотните оксиди от дизеловите двигатели са вредни по няколко различни начина. Вдишани, предизвикват бронхити, астми, сърдечносъдови заболявания и рак. Отделени в атмосферата, предизвикват киселинни дъждове. Дизеловите твърди частици са с такива размери, че не се филтрират в дихателната система, а навлизат директно в кръвта - следва посещение при кардиолог, онколог и пулмолог.. Пресметнато е, че мръсният въздух води до 4,2 млн. случая на преждевременна смърт годишно. Постоянна световна война..
 • #31
  3 rate up comment 2 rate down comment
  Нико ( преди 5 месеца )
  Само на скрап.Никой неедлъжен да им диша отровите на безмозъчните индивиди бълвщи с каруците си кълбета *** и воня.
 • #30
  2 rate up comment 2 rate down comment
  Боб ( преди 5 месеца )
  Защото са гадни смърдящи *** и самото гориво цапа и задънва всичко със сгур.Па нека послеси ги хвалят.Всяка втора тема: "Запушен ДПФ и как да го премахна?"Контейнери на колела!
 • #29
  3 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  В корабните двигатили се монтирва оборудване "скрабър", който чисти изгорелите газове. Идеята е подобна като на дпф филтъра.
 • #28
  9 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Глупостите на търкалета. Всички сме виждали автомобилен двигател, а сега си представете корабен такъв, с цилиндър, в който влиза спокойно човек, и ход на буталото метър и половина. При всеки ход на буталото се изгаря гориво, с което карате автомобила по цял ден. А не съм чувал за дпф на кораб. Да сте чули за кампания срещу корабните мазутници? В случая проблем са дпф, а не дизеловите двигатели.
 • #27
  12 rate up comment 3 rate down comment
  Майко мила ( преди 2 години )
  И като се замисля, че това в задръстения филтър може да е в белите дробове на някой...
 • #26
  12 rate up comment 34 rate down comment
  Man ( преди 2 години )
  Старите запушени дизели на село! Време е някой хора да влязат в 21 век.
 • #25
  20 rate up comment 48 rate down comment
  анонимен ( преди 2 години )
  Който кара дизел (особено стар) в града си е за санция направо.
 • #24
  25 rate up comment 24 rate down comment
  Vito ( преди 2 години )
  Карайте си новите каруци .Вечния димящ дизел на 124 ката не му пречи нито градското нито извънградското и няма филтри и тема подобни тъпотии.
 • #23
  12 rate up comment 8 rate down comment
  ивчо ( преди 2 години )
  е по голяма измишльотина не намерихте ли