IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault търси 5 милиарда евро заем

Френската компания няма да плаща дивидент и намали заплатите на шефовете

Renault ще търси нови банкови заеми на стойност 4 до 5 милиарда евро, призна председателят на надзорния съвет на компанията Жан-Доминик Сенар. Той обаче отхърли слуховете, че са обмисляни варианти френската държава да национализира компанията.


Жан-Доминик Сенар, Renault

Председателят на борда на Renault Сенар обяви, че ще намали собствената си заплата с 25% за периода на кризата

Френският производител за пръв път от доста години няма да разпредели дивидент сред акционерите си за 2019. Продажбите на Renault миналата година се свиха със скромните 3%, но печалбата падна драстично, най-вече заради срива при партньора Nissan. Renault е най-големият акционер в Nissan и в предишни години лъвският пай от печалбата идваше именно от японците.

За да посрещне по-леко ефектите от предстоящата криза, ръководството на Renault ще намали и собствените си заплати. Сенар се е съгласил възнаграждението му да бъде намалено с 25%, същата мярка важи и за временния главен изпълнителен директор Клотилд Делбос.

Renault, в която френското правителство понастоящем държи 15-процентов дял, първоначално смяташе все пак да плати дивидент от 1.1 евро на акция - три пъти по-нисък в сравнение с този от 2018. Развитието на коронавирусната пандемия обаче отмени това решение.

 

0 от 500