IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault търси 5 милиарда евро заем

Френската компания няма да плаща дивидент и намали заплатите на шефовете

Renault ще търси нови банкови заеми на стойност 4 до 5 милиарда евро, призна председателят на надзорния съвет на компанията Жан-Доминик Сенар. Той обаче отхърли слуховете, че са обмисляни варианти френската държава да национализира компанията.


Жан-Доминик Сенар, Renault

Председателят на борда на Renault Сенар обяви, че ще намали собствената си заплата с 25% за периода на кризата

Френският производител за пръв път от доста години няма да разпредели дивидент сред акционерите си за 2019. Продажбите на Renault миналата година се свиха със скромните 3%, но печалбата падна драстично, най-вече заради срива при партньора Nissan. Renault е най-големият акционер в Nissan и в предишни години лъвският пай от печалбата идваше именно от японците.

За да посрещне по-леко ефектите от предстоящата криза, ръководството на Renault ще намали и собствените си заплати. Сенар се е съгласил възнаграждението му да бъде намалено с 25%, същата мярка важи и за временния главен изпълнителен директор Клотилд Делбос.

Renault, в която френското правителство понастоящем държи 15-процентов дял, първоначално смяташе все пак да плати дивидент от 1.1 евро на акция - три пъти по-нисък в сравнение с този от 2018. Развитието на коронавирусната пандемия обаче отмени това решение.

 

0 от 500
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 4 години )
    Номер 13, къде ги четеш тия новини бре.Дай някакъв линк или е от ЕЖК.Тая Меркел да не е шейх, да пазарува на едро.Посочи един източник, щото аз чета доста и ти явно имаш някакви японски източници
  • #12
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    През 2010 г. Меркел спаси ФВ от фалит заради кризата. За това сега държавата им притежава 51% оът акциите. Напрактика ФВ е държавна от 2010 г.
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 4 години )
    Рено купува Фауве, Меркел ги продава, абе самураите, какво пушите?Фолксваген са собственост на Порше, Пиех и Долна Саксония...Вие не само не можете да пишете, ами и да четете
  • #10
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Меркел не иска да продава VW на Рено, но нямат избор. Пред фалит са.
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Готин ( преди 4 години )
    Не става дума за фалит, пичове. При предстоящото печатане на пари и аз бих взел такъв кредит, само да имаше кой да ми го даде. Следва хиперинфлация и тези кредити след това ще бъдат НИЩОЖНИ СТОЙНОСТИ. Големите играчи направиха това преди повече от година.
  • #8
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Дошо ( преди 4 години )
    Като видиш физиономиите на дъртия мошеник Гомн и особено на тоя мушморок на снимката ти става пределно ясно що за фирма е Рено. То и в СОЦваген имаше едно старче с рулетка но тия двамцата направо избиват рибата.
  • #7
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 4 години )
    ползването на рено води до необратими ментални увреждания! Видно от долния коментар.
  • #6
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Megan forever ( преди 4 години )
    Всичко е за отвличане на вниманието. Рено водят преговори да купуват VAG, които са на системи от години.Германците искат поне да си запазят имената на марките, но французите ще ги минат под марката РЕНО. Няма Ауди, няма Порше, няма Шкода., всичко ще е Рено. Хайде, дано по-скоро!
  • #5
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    На Мерцедес ще му отпуснат и 120млрд, само да поиска! На рено обаче последната надежда пред фалита, както винаги, е държавата.
  • #4
    0 rate up comment 3 rate down comment
    мхм ( преди 4 години )
    за увредените от системно ползване на рено 5 е повече от 12 ...