IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan закрива 2 завода и съкращава 4300 служители

Ситауцията е "Направи го или умри", признава висш мениджър от компанията

Nissan закрива 2 завода и съкращава 4300 служители

Настъпват все по-трудни времена за Nissan, които налагат агресивно съкращение на разходите. Първата стъпка е закриването на два от заводите - един в САЩ и един в Европа, което ще доведе до съкращение на 4300 служители, съобщава Reuters.

Информационната агенция цитира четирима души, запознати с плановете на компания, като запазва анонимността им. Според тях, в Nissan са принудени са предприемат тези мерки заради сериозна спад на продажбите и неудачната стратегия (повече продажби на всяка цена), наложена от вече бившия генерален директор Карлос Гон.

Очаква се, че до 2023 г. програмата за съкращение на разходите ще увеличи чистата печалба на Nissan с 4,4 мрд. долара. Една от стъпките в тази насока ще бъде закриване на марката Datsun, която беше възродена най-вече за пазарите в Русия и Индия, но се оказва пълен провал откъм продажби.

Nissan

Освен съкращенията на персонал и закриването на заводи, в Nissan подготвят и орязване на моделната гама. От нея ще отпаднат моделите, които не се продават, а броят на различните нива на оборудване за останалите ще бъде намален значително. Вторият по големина производител от Япония ще ореже и рекламните и маркетингови бюджети.

"Ситуация е ужасна. Нещо от рода на - направи го или умри", е казал през Reuters един от топ-мениджърите на компанията, пожелал анонимност. Други двама източници на агенцията са потвърдили, че мерките са съкращения на разходите вече са представени на ръководството на Nissan и то ги е одобрило.

Снимки: Nissan

0 от 500
  • #12
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Може ли да са им толкова грозни колите, толкова ли не могат да платят на Пинифарина да речем да им пооправи дизайна.
  • #11
    3 rate up comment 4 rate down comment
    което мине ... ( преди 4 години )
    през рено, от него нисан не става!
  • #10
    2 rate up comment 1 rate down comment
    #7 ( преди 4 години )
    #7 нещо не си разбрал. Не защото продават много, а защото продават на всяка цена, дори и на загуба, за да зарибяват пазари, да са първи и т. н. Съвсем различни неща - първото потенциално води до печалба, второто почти неминуемо към загуба.
  • #9
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #10 Кашкай е номер 7 по продажби в Европа по последни данни! Справка новината за Tesla 3 малко по-надолу от тази.
  • #8
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Dragon3 ( преди 4 години )
    Ха, те другите компании щото са прокопсали. Иде голяма криза, продажбите ще намалеят, затваряне на заводи, съкращения също. Сега си пълнят новините с Нисан и Рено, утре със следващите...... Свръх производството води до това, регулиране на пазара според търсенето и предлагането. Цялото развитие на човечеството се движи по една безкрайна спирала, сега е момента за спускане надолу. Да видим къде ще стигне групата на Фолксваген за в бъдеще с тия фантасмагории за електричките и реализирането им.
  • #7
    5 rate up comment 3 rate down comment
    До 1 ( преди 4 години )
    Кашкай се продаваше много преди десет години. Сега е просто един от всички
  • #6
    12 rate up comment 2 rate down comment
    непълно неясно ( преди 4 години )
    Карлос Гон бил виновен защото продавал много? Може ли допълнително разяснение към статията как точно това е проблема на сегашната криза с Нисан?
  • #5
    16 rate up comment 4 rate down comment
    ФФСД ( преди 4 години )
    А, сега пък Карлос Гон им виновен...
  • #4
    23 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Този,който го мислеше и ги извади от калта и направи нросперираща компания го обвиниха в кражба и го отстраниха. А сега да си сърбат това,което са надробли и си преглъщат големите сухи хапки. Хак да им е,защото се помислиха за велики,а се оказа,че са просто некадърници.
  • #3
    7 rate up comment 19 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Toyota е дори по-зле.