IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW представи нова водородна задвижваща система

Агрегатът i Hydrogen NEXT е разработен заедно с Toyota

Компанията BMW разкри подробности за новия водороден силов агрегат i Hydrogen NEXT, който е разработен съвместно с Toyota. Технологията горивни клетки ще стане част от портфолиото на баварската марка, като водородното задвижване ще бъде използвано за топ-моделите от семейството X.


BMW i Hydrogen NEXT


Задвижващият агрегат BMW i Hydrogen NEXT се състои от блок eDrive от пето поколение, електрически преобразувател и два балона, в които под налягане от 700 бара са вкарани 6 килограма газообразен водород. Над електромотора е поставена така наречената „батерия с пикова мощност“, която за кратък период увеличава мощността си (при стартиране от място и резки ускорения). Електро-химическият генератор развива 125 киловата (170 к.с.), а съвкупната мощност на системата е 275 киловата (374 к.с.).

В баварската компания предвиждат през 2022 г. да излезе на пазара пилотна серия BMW X5 i Hydrogen NEXT.  Водородните кросоувъри ще бъдат използвани за настройки на силовия агрегат, като през 2025 г. ще се появят и серийни автомобили с тази технология. 


BMW i Hydrogen NEXT


От BMW уточняват, че е възможно плановете да бъдат коригирани в зависимост от състоянието и изискванията на световните пазари. Проблемът е, че все още, дори в Европа, няма развита мрежа от станции за зареждане на водородни автомобили.

Снимки: BMW

0 от 500
  • #4
    13 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #3 Същото са го казвали за автомобилите с ДВГ, когато са започнали да навлизат в живота на хората. Казвали са го глупавите, необразовани и назадничави хора, които са искали да си карат каруците с животински впряг и са се оправдавали, че няма развита мрежа от бензиностанции, бензина/дизела са лесно запалими и избухливи. Абсолютно същите маргинали и сега се опитват да плюят срещу алтернативните начини за мобилност.Винаги е имало назадничави хора и сега ги има.Добре,че се обозначаваш, като такъв!
  • #3
    10 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Това е копи/пейст на първо поколение Мирай. БМВ ще изкарват нов водороден модел на базата на Мирай едно, евентуално с много уговорки и условности най-рано 2022 г. Тази година Тойота пущат в продажба второ поколение Мирай. Смятайте едните колко са назад спрямо другите! Само ще вметна, че Мирай 1 излиза 2014 г, само 8 г. преди бъдещото излизане евентуално на БМВ с горивна клетка. Не са обаче само 8 г., защото вече имаме 2-ро ниво Мирай, което е още по-напред в технологиите. Значи мин10 г.разлика
  • #2
    6 rate up comment 13 rate down comment
    Брандо ( преди 4 години )
    Ако успеят, Тесла ще грозне дръвцето !
  • #1
    12 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Добре, че са Тойота, че баварците ни хибриди, ни електрички, ни водородни автомобили ще могат да направят.