IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Гумите са 1000 пъти по-опасни от двигателите

Експеримент на британски учени показа шокиращи резултати

Гумите са 1000 пъти по-опасни от двигателите

Британски учени от агенция Emissions Analytics проведоха изследване, чиито резултати показаха, че при експлоатация автомобилните гуми отделя 1000 пъти повече опасни за хората частици, отколкото изпускателната система на автомобила.

В хода на експеримента са измерени вредните емисии на „популярен семеен хечбек“, чието име обаче не се разкрива. Единствено се знае, че двигателят на автомобила отговаря на последния, шести екологичен клас.

гуми

Вредните емисии на превозното средство за измерени в реални условия на пътя, като се е оказало, че на един изминат километър гумите му отделя 5,8 грама вредните елементи. Това е 1289 пъти повече от вредните емисии на двигателя на автомобила – 4,5 милиграма на километър.

Учените допълват, че преди теста е проверена налягането в гумите, които са били чисто нови. Ако те не са напомпани равномерно, при движение отделят още повече вредни вещества.

Авторите на изследването предлагат да се въведе ново понятие за вредни емисии, които не идват от двигателя и изпускателната система на автомобила. Те трябва да се измерват и при електромобилите, които се считат за превозни средства с нулеви емисии, но явно не е така.

Снимки: Motor

0 от 500
  • #2
    22 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Като чуя за британски "учени" и ми става ясно, че ще е поредната някаква простотия. Прочетох текста и се уверих, че е така. Просто нямам думи за какви тАпотии става на въпрос. Следващия път предлагам тези "учени" да изследват колко прах се получава от накладките и колко е вреден. Интересно колко грама тогава се отделя?
  • #1
    47 rate up comment 3 rate down comment
    Rtfm ( преди 4 години )
    Ако за един километър отделят 5,8г вредни елементи и ако гумата тежи да кажем десет килограма... След 1700 километра гумата ще е изчезнала ли? Или тези грамове са някакви виртуални, осчетоводени към глокса на монголския тугрик през кризата от 1927ма година?