IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прогноза: BMW и Mercedes ще накарат света да мине на електромобили

Търсенето на спортни всъдеходи принуждава компаниите да правят версии на ток

Прогноза: BMW и Mercedes ще накарат света да мине на електромобили

Германските автомобилни концерни BMW и Mercedes ще принудят света да премине на електромобили, тъй като заради растящото търсене на спортни кросоувъри те са принудени да правят и съответно продават техни електрически версии, пише в свой анализ агенция Reuters.

"Само преди дни BMW обяви ръст на продажбите си с 2% - до 2,2 млн. нови коли за 2019 г. Това е постигнало благодарение на спортните всъдеходни модели (SUV) от семействата Х, чиито продажби са скочили с 21% и достигат 44% от всички реализирани от компанията нови автомобили на пазара през 2019 г.
Подобни резултати постигна и Mercedes-Benz, който отново е лидер при луксозните марки. Веки трети продаден през миналата година автомобил е от клас SUV.

BMW

В същото време растящите продажби на превозни средства от този сегмент оказва негативно влияние на екологията, тъй като се повишава потреблението на бензин. Според изчисленията на Международната агенция по енергетика (МАЕ), нивата на вредните емисии СО2, отделяни от всъдеходите са се увеличили 4,6 пъти през последните 10 години заради бурното развитие на пазара на SUV. До 2010 г. са продадени 35 млн. автомобили от този клас, но до 2019 г. техният брой е надхвърлил 200 млн.

Германската асоциация на автомобилната промишленост отбелязва, че 95% от спортните всъдеходи (SUV) влизат в икономичния сегмент, тоест харчат сравнително малко гориво. Водещите производители обаче са сериозно притеснени от новите екологични стандарти в своите държави (в обозримо бъдеще повечето страни в ЕС ще забранят продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене) и са принудени да търсят изход от ситуацията. А той е само един - разработка на електрически версии на SUV.

Mercedes

BMW вече анонсира предстоящото излизане на такъмв модел - iX3, а Mercedes-Benz предлага EQC. И двете компании са категорични, че новите модификации отразяват техния стремеж към по-чисто бъдеще", се казва още в анализа на Reuters.

Снимки: BMW, Mercedes-Benz

0 от 500
  • #15
    1 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 4 години )
    По голяма глупост не бях чел скоро. Първо това са 2 премиум марки които продават в пъти по малко от масовите като Тойота или ФВ че да променят нещо съществено на пазара. Второ немците са тотално изостанали в ел колите и това го признаха и официалните германски власти. Сега тепърва гледат да навакса защото цялата им автоиндустрия е застрашена. Най малкото са крайно зависими от външни доставчици на батерии. А в момента точно батериите са основното което трябва да се подобри в ел колите.
  • #14
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Готин ( преди 4 години )
    Ръст на продажбите, ама в Китай. Електрички, ама в Китай. Заводи, ама в Китай. Държавна политика за електрификация на транспорта, ама в Китай. Акционери, ама от Китай.
  • #13
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Kzahariev ( преди 4 години )
    Някои компании Май много далеч отиват в мечтите си
  • #12
    6 rate up comment 8 rate down comment
    к. к. ( преди 4 години )
    Някаква параноя има в тая електромания. Първо, СО2 НЕ Е ВРЕДНА ЕМИСИЯ. Вредни са азотните окиси, серните окиси и твърдите частици, които изхвърлят автомобилите. Не знам защо се смесва СО2 с отровите. Поради деби.лизъм и простотия, може би. Второ, батериите на електричките все още не стават за междуградско пътувате. За градско е О.К., но цената им не става за втори, градски автомобил. До 10 г. ще е така, после, ако има пробив с батериите, ще видим...
  • #11
    8 rate up comment 8 rate down comment
    Тивилизур ( преди 4 години )
    Не виждате ли, че с Мерцедес, БМВ и Ауди, се равнява цялата автомобилна индустрия на земята! Каквото направят Те и всички почват да правят същото.
  • #10
    12 rate up comment 6 rate down comment
    propov ( преди 4 години )
    Който си мисли че Германците са назад с ел. колите, да седне да прочете малко. И двете фирми имат разработки и показвани напълно функционални и годни за производство такива коли от поне 20 години. Но германеца е практичен ум, не си пада много по модни изцепки и евтини сензации. Плюс това в Ел колите няма особено инженерство. Доста по елементарни са от ДВГ екземплярите. Доста от водещите марки си траят с ел. колите, защото те не са решението на еколог. проблеми, както си мислят лайците.
  • #9
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #8 А ти коя от изброените си купи, че коментираш бе кибик? Цъкай си още плюсове и си мисли, че предложението ти се приема! А ти, като коментираш за коли, които нямаш? Нещо да кажеш по въпроса. Май си противоречиш или просто искаш другите да спазват твоето предложение, а ти самият не. Абе що не ходиш до спешното да се лекуваш!
  • #8
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Батко ( преди 4 години )
    Докато не се появи източник на енергия по-добър от ядрената енергетика, електрокарите нямат никакъв шанс!
  • #7
    9 rate up comment 4 rate down comment
    ДДС ( преди 4 години )
    Предлагам да се изказват вече само хора закупили автомобилите за които се коментира. Останалите по дефолт са кибици като при белота... Та кибиците да ходят за по бира и да не влизат в коментарите по съответната тема..
  • #6
    9 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    По-голяма вероятност има да откажат света, като им гледам електричките, отколкото да го накарат да ги кара!