IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прогноза: BMW и Mercedes ще накарат света да мине на електромобили

Търсенето на спортни всъдеходи принуждава компаниите да правят версии на ток

Прогноза: BMW и Mercedes ще накарат света да мине на електромобили

Германските автомобилни концерни BMW и Mercedes ще принудят света да премине на електромобили, тъй като заради растящото търсене на спортни кросоувъри те са принудени да правят и съответно продават техни електрически версии, пише в свой анализ агенция Reuters.

"Само преди дни BMW обяви ръст на продажбите си с 2% - до 2,2 млн. нови коли за 2019 г. Това е постигнало благодарение на спортните всъдеходни модели (SUV) от семействата Х, чиито продажби са скочили с 21% и достигат 44% от всички реализирани от компанията нови автомобили на пазара през 2019 г.
Подобни резултати постигна и Mercedes-Benz, който отново е лидер при луксозните марки. Веки трети продаден през миналата година автомобил е от клас SUV.

BMW

В същото време растящите продажби на превозни средства от този сегмент оказва негативно влияние на екологията, тъй като се повишава потреблението на бензин. Според изчисленията на Международната агенция по енергетика (МАЕ), нивата на вредните емисии СО2, отделяни от всъдеходите са се увеличили 4,6 пъти през последните 10 години заради бурното развитие на пазара на SUV. До 2010 г. са продадени 35 млн. автомобили от този клас, но до 2019 г. техният брой е надхвърлил 200 млн.

Германската асоциация на автомобилната промишленост отбелязва, че 95% от спортните всъдеходи (SUV) влизат в икономичния сегмент, тоест харчат сравнително малко гориво. Водещите производители обаче са сериозно притеснени от новите екологични стандарти в своите държави (в обозримо бъдеще повечето страни в ЕС ще забранят продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене) и са принудени да търсят изход от ситуацията. А той е само един - разработка на електрически версии на SUV.

Mercedes

BMW вече анонсира предстоящото излизане на такъмв модел - iX3, а Mercedes-Benz предлага EQC. И двете компании са категорични, че новите модификации отразяват техния стремеж към по-чисто бъдеще", се казва още в анализа на Reuters.

Снимки: BMW, Mercedes-Benz

0 от 500
  • #5
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Хахаха, до преди няколко години медийте тръбяха и в Комедията имаше доста статии как германците ще накарат света да премине на дизел и как същите щели да се преборят с климатичните промени благодарение на нафтовите печки. Сега обърнаха палачинката и взеха да тръбят как германците и по-конкретно 2 пълни аматьора в ел.колите щели да карат света да минава на електрички. пародията, партенките и облъчването са пълни.А между другото в Ройтерс можеш да напишеш подобна реклама и да я пуснеш, като платиш
  • #4
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ще накарат те, хвани единия, удари другия.
  • #3
    16 rate up comment 14 rate down comment
    Колъо ( преди 4 години )
    Стига с тези две- три германски марки.Говорете за Тесла.Ако не бяха те сега още щяха германците да се правят на луди и да ни продават скапаните двигатели с вътрешно горене!!!
  • #2
    13 rate up comment 3 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    В началото и ДВГ-то е било калпаво. Сега е ред на електриката. Въпрос на време е да се появи решение за увеличаване на пробега и съкращаване на времето за заряд.
  • #1
    12 rate up comment 2 rate down comment
    ostavime ( преди 4 години )
    Оня ден извадихте статия, че БВМ ще произвеждат двигатели поне още 30 години, поне, а сега други глупости пишете. А и не разбирам каква е връзката между спортен вседеход и ток?!