IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германия няма да ограничава скоростта по магистралите си

Дебатът за промените започна преди година като част от новите екологични мерки, които взимат властите в страната

Германия няма да ограничава скоростта по магистралите си

Няма да има общо ограничение на скоростта по германските магистрали, стана ясно в петък, след като Бундесратът (долната камара на парламента) не лрие доводите на Комисията по околна среда с преобладаващи министри от партията на Зелените. Те се изказаха в подкрепа на ограничението, но то срещна съпротива на християндемократите и на федералния министър на транспорта Андреас Шойер (Християндемократическа партия).

В крайна сметка коалиционните правителства на провинциите с участие на християндемократите попречиха проектът за ограничение да спечели мнозинство. Дебатът за промените започна преди година като част от новите екологични мерки, които взимат властите в Германия. За момента обаче тези 130 км/ч се явяват единствено като препоръчителна скорост по германските магистрали.

Ограничение 130

Федералната статистическа служба на Германия отчете, че през 2017 г. автомобилният транспорт в страната е отговорен за изхвърлянето 115 млн. тона въглероден двуокис в атмосферата - с 6 процента повече отколкото през 2010 година. Именно заради тенденцията на повишаване на вредните емисии, дължащи се на автомобилния транспорт, и защото по-мощните автомобили замърсяват повече, експертите смятат, че решението е да се въведе генерално ограничение на скоростта по аутобаните на 130 километра в час.

Но отговорът на другата страна не закъсня. Още преди няколко месеца германският министър на транспорта Андреас Шойер заяви, че предложението за ограничение на скоростта, както и другата препоръка на експертната комисия - за вдигане на данъка за дизеловите автомобили, противоречат на "здравия човешки разум".  

Какво мисли ADAC по въпроса - вижте в Investor.bg

0 от 500
  • #1
    13 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Борят се уж за екологията, а не ограничават скоростта и транспортния министър заявява, че противоречало на здравия човешки разум. Двойни и тройни стандарти. Всеки знае, че при 130 км/ч разхода е един, а при 200 се е увеличил, като геометрична прогресия и е двоен. Значи, за да спести някоя друга минута ще изхвърляш двойно количество вредни вещества и со2. Дизелите навсякъде или ги забраняват или им вдигат данъците, но неее в Германия няма такова нещо. Карат си нафтовите печки и тровят всики. Пфу!