IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Скъпо или евтино моторно масло да купуваме?

Понякога цената не е от основно значение при избора

Скъпо или евтино моторно масло да купуваме?

При новите автомобили въпросите около маслото са почти винаги ясни. Производителят предписва правилния тип масло и обвързва валидността на гаранцията с употребата му.

Ако не сте обвързани от гаранция, вие сами решавате какво масло да използвате. Няма да сбъркате ако продължите да използвате предписания тип. Смяната има смисъл ако намерите друго масло със същите свойства за по-ниска цена.

Обърнете внимание, че има специални масла, които са предназначени за бензинови или за дизелови двигатели. Качеството на маслото трябва да бъде напаснато към мощността на двигателя. Колкото по-високо развърта той, толкова по-качествено трябва да е маслото.

Марковите масла са скъпи и в повечето случаи имат превъзходни свойства. На първо място това засяга стабилния вискозитет при високи температури на работа. Доброто масло, независимо от цената, трябва да гарантира че мазителния слой не се нарушава на нито една контактна повърхност и при никакви условия на работа. Ако това се случи металът ще се трие в друг метал и след няколко секунди двигателят може да получи скъпа или фатална повреда.

Motor oil

Обикновеният шофьор не е в състояние да прецени качествените свойства на моторното масло. Такива могат да бъдат открити в дълготрайни тестове като тези, провеждани от Германската асоциация на автомобилните клубове ADAC.

Съюзът на европейските автомобилни производители ACEA класифицира всяко масло според валидни в Европа изисквания. Освен това производителите посочват препоръките за определените моторни масла. При спазването им няма къде да сбъркате.

Кое моторно масло е по-добро – минералното или синтетичното? И двата вида имат петролен произход. Процесът на производство на минералното масло не е толкова сложен и маслото е по-евтино.

Синтетичните масла преминават и през допълнителен облагородителен процес, който се отразява в по-високата цена. Един литър минерално масло струва 5-6 лева. За масло пълна синтетика цената е над 20 лева. 

Полусинтетичните масла представляват компромис между двата вида и ценово са по-изгодни от пълната синтетика.

Motor oil

В качествата си видовете масла се отличават по отношение на мазителните си свойства, вискозитета си и интервалите на смяна. Кое масло е най-подходящо за вашия автомобил зависи от вида на двигателя. Принципно валидно е, че за силно натоварван двигател по-подходящи са синтетичните масла. Средно или слабо натоварваните двигатели в нормални условия работят напълно задоволително и с минерално масло.

Двигателите на олдтаймерите понасят минералните масла без да понасят щети. По времето на тяхното производство този тип масло е бил стандартен и е използван дори в спортни двигатели.

Друго предимство на минералните масла е ниската им цена. Също така те могат да бъдат използвани без да се замислите ако не изстисквате всичко от двигателя си.

Вискозитетът им при високи и ниски температури обаче показва по-големи отклонения. Маслото става „по-тънко“ при горещина, а при студ се сгъстява.
Интервалите на смяна са принципно с около една трета по-къси от тези на синтетичните масла. В моторния блок се отлагат и остатъци, които трябва да бъдат изплаквани при смяна на маслото.

За модерните леки автомобили се използват предимно изцяло синтетични масла. Дори по-евтините масла от този тип показват добри резултати при изпитания. Марковите масла отговарят на най-високите изисквания по отношение на качеството. Единственият им недостатък е високата цена.

Но високата цена на литър се изравнява донякъде от по-дългия период на употреба. С едно зареждане можете да карате по-дълго, без загуба на качество. Това масло улеснява старта, защото вискозитетът му остава непроменен. Модерни двигатели работят без проблеми с „тънки масла“.

Мазителният филм е ефикасен и при ниски температури, а синтетичните масла поддържат двигателя по-чист. Екологичният им ефект при рециклиране също е по-нисък.

Като шофьор всеки трябва да прецени за себе си в коя категория попада. Ако предпочитате по-спортното шофиране или имате спортен автомобил, не трябва да използвате нищо друго освен синтетично масло. Стар автомобил, който се кара търпеливо и спокойно, може да използва безпроблемно и минерално масло.

Един двигател, който получи много по-добро от нужното му масло, няма да има никакви проблеми. Обратното обаче не е вярно.

Снимки: ACEA, други

0 от 500
  • #1
    12 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Пълни простотии за цени на масла пълна синтетика над 20 лв за литър. Това някой търговец на масла обирджия ли го е написал? ползвам от години САМО ПЪЛНА СИНТЕТИКА и такива цени няма в чужбина. Маслата си ги вземам директно от производителя, който ги продава в Амазон или Ибей. Там си имат страници и са 100% оригинални и от производителя, а не някоя неизвестна фирма дистрибутор. Туба 5 л. качествена синтетика е в порядъка 35-40 евро. Има и под 30 евро за марки, които не са мн.извесни, но са добри