IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Колко време може да се кара, след като светне лампата на маслото?

До голяма степен зависи и в какъв цвят сигналириза индикаторът на таблото

Колко време може да се кара, след като светне лампата на маслото?

Дори в условията на редовно обслужване на автомобила си неговият собственик може да попадне в ситуация, при която само 500 км след излизането от сервиза, лампата за ниско налягане на маслото светва. Някои от шофьорите веднага отиват да си купят масло и доливат, а други се отправят към сервиза. Има и трети, които продължават да карат. Какво е правилното решение в случая?

Жълто или червено

При намаляване на нивото на масло, на приборния панел може да светне сигналната лампа в жълто или червено. Не всички обаче знаят, какво точно означава всяка от тях. Жълтата съобщава за намаляване на нивото на 1 литър, а червената - за падането му до критично ниво. Датчиците на двете сигнализации работят отделно един от друг.

Обичайно бензиновите двигатели се нуждаят от по-малко масло от дизеловите и ако собственикът на автомобила го кара спокойно, без резки ускорения и големи натоварвания, жълтата лампичка може да не светне дори след 10 000 км пробег.

Жълт сигнал

Ако на датчика се активира жълтата светлина, то това не критично за двигателя. Триещите се детайли на мотора са достатъчно защитени, но пък не е излишно по възможност да се долее масло. След като то намалее под критичното ниво, лампата ще светне в червено, а това не бива да се игнорира.

масло

Червен сигнал

Ако на датчика се появи червен цвят, нивото на масло вече е под минимума. Тогава започват проблемите в работата на двигагеля. Което означава само едно - съвсем скоро ще започне "маслен" глад, което е много вредно за самия агрегат. В такъв случай, можете да изминете около 200 км, след което задължително трябва да долеете течност. 

По-добре обаче е да спрете колата и да потърсите помощ, защото червена светлина може да означава и други проблеми, освен рязко спадане на нивото. Сред тях е повреда в маслената помпа, например. Работата с недостатъчно масло със сигурност ще повреди двигателя, така че по-добре, той да бъде изключен.

0 от 500
 • #7
  3 rate up comment 1 rate down comment
  Четете ги тия книжки ( преди 6 месеца )
  .... жълтата е за НИВО, червената за НАЛЯГАНЕ.....
 • #6
  13 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 6 месеца )
  Едно време "смотаните" Лади и Москвичи (на които ни отгледаха и се научихме да караме и вършеха работа ,не пушеха сажди и в градовете се дишаше) имаха манометри за налягане на маслото!На това му викам показание на което може да се вярва!Сега с тези датчици за налягане с лампа ,нагласени да светват под една определена стойност (обикновено 1 - 1.5 бара) чувай ую!Светне ли веднага гасете и спирайте,че не се знае дали няма да го събирате в кофа, матора (барабар с турбото,ако има)!
 • #5
  14 rate up comment 3 rate down comment
  Пробвал ( преди 11 месеца )
  Преди 4 години на изхода на Бургас ми светна червена, карахме до София много внимателно и на Църна маца двигателя се смля. Винаги спирайте при червена, нищо че пише, че още може. Успех.
 • #4
  15 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 11 месеца )
  Хахахах, основна снимка - километраж на БМВ, долната снимка километраж на Ауди :D :D :D : D
 • #3
  8 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 11 месеца )
  Махате лампичката и си пожелавате нещо хубаво
 • #2
  16 rate up comment 17 rate down comment
  анонимен ( преди 11 месеца )
  Предполагам автора е имал предвид немските таратайки на които, като нови им светва лампата на Аладин след няколко хил.км.пробег,а след 10 000 лампата узрява и става червена.
 • #1
  7 rate up comment 6 rate down comment
  Разбирачев ( преди 11 месеца )
  "...жълтата лампичка може да не светне дори след 10 000 км..." Карам таратайката като че ли съм я откраднал. За 10000 км маслото пада с половин чертичка. Лампата няма да светне скоро - не и докато не започне да гори масло.