IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Eлектрическите автомобили отбелязват ръст от 80% в ЕС

В България през 2019 г. увеличението е със 7,7% до 237 бройки

Eлектрическите автомобили отбелязват ръст от 80% в ЕС

Новорегистрираните автомобили с алтернативно захранване отбелязват ръст от над две трети (66,2%) в страните ЕС през последното тримесечие на 2019 г. Това показват данни на Европейската асоциация на автомобилните производители.

Основен двигател са електрическите автомобили с растеж от 81,3% или 156 805 бройки. Както при сегмента на колите с батерии, така и при plug-in хибридите се наблюдава впечатляващ ръст от съответно 77,9% и 86,4%. Все още хибридните автомобили са основната част от групата на алтернативно захранваните автомобили, продавани в ЕС.

В България обаче тенденцията е точно обратната. У нас през последното тримесечие са продадени общо 17 електрически автомобила, всички от които plug-in. Това представлява спад от 80,5% спрямо последното тримесечие на 2018 г. За 2019 г. обаче се отбелязва ръст от 7,7% до общо продадени 237 коли.

Както вече отбелязахме, 17 plug-in автомобила са продадени у нас през последното тримесечие, което на годишна основа е впечатляващ ръст от 466,7%, тъй като през периода октомври-декември на 2018 г. продадените коли са били едва три. На годишна основа ръстът е по-малък, но също толкова силен – 115,4%, до общо 56 автомобила.

Не така обаче стоят нещата при електрическите коли с батерии. През последното тримесечие на 2019 г. не е продаден нито един такъв автомобил. От 84 в края на 2018 г. За цялата година спадът е от 6,7% до 181 коли.

Какво още се случва на пазарите у нас и в ЕС - четете в Investor.bg

0 от 500
  • #4
    37 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    2 - нали ти ясно, че "на запад" такива се продават, само заради субсидиите. Като ги махнат и ще стане като в Холандия преди години -> 0. Отделно, че 90% от купилите хибрид, не го ползват като такъв. Има 10% които се правят на еколози и пътуват м/у контактите. Но ако ги питат дали биха си купи пак, гледат настрани или да, НО само като 2-ра кола
  • #3
    40 rate up comment 13 rate down comment
    Прав си ( преди 4 години )
    Обожателите на тролейбуси в България, дето толкова много им се кефят, И във всяка статия за автомобили изпадат в оргазъм, че всички коли с ДВГ изчезват. За половин година НЕ са купили нито един електрокар !Хайде кажете какво ви спира, не се притеснявайте ?
  • #2
    44 rate up comment 5 rate down comment
    carpe_diem ( преди 4 години )
    Бъдещето е тук, ама не и в България. Ако в щатите можеш да си вземеш читава нова електичка за около $30-35К преди субсидии (след, зависи от щата, може да падне и под $20К), у нас повечето модели или избщо не се предлагат, или чакаш по една година, или цената е над 70-80К лева.В цивилизования свят имаш и лизинг за по 200-300 долара/евро на месец. У нас къде си видял такова нещо, анонимнико?Но на вторичния пазар има доста повече движение и по пътищата въпреки всичко се виждат все повече ел кол ...
  • #1
    41 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    "През последното тримесечие на 2019 г. не е продаден нито един такъв автомобил"... къде сте бре електричари? само си лалате тука във форума... Бъдещето, прогреса.... айде де? Нещо няма... какво чакаме?