IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пет мита за алкохола зад волана

И вярна ли е сметката 2 бири = 0,5 промила?

Пет мита за алкохола зад волана

Който пие, не трябва да шофира – не само заради евентуалните разправии със закона, но най-вече заради безопасността – собствената и на другите на пътя. В следващите редове можете да се запознаете с петте най-често срещани мита за пиенето и карането, които действат успокояващо на пиячите, но могат да доведат до инциденти.

1. Да хапнем добре преди да пием

1

Истината на това изказване е свързано не толкова с промилното изчисляване, а с факта, че приетата храна води до по-дългото задържане на алкохола в стомаха и по-късното и бавно преминаване към кръвта чрез горните тънки черва. Но проблемът е, че така приемът на алкохол не се отменя, а само се забавя.

2. Да пием много вода с алкохола

2

Тук също има доза истина. Пиенето на вода е принципно полезно за организма и помага за при обезводняването, причинено от диуретичната функция на алкохола. Но това не променя нито алкохолния градус, нито количеството, прието от организма.

3. Спираме да пием няколко часа преди шофиране

3

Ако не сте пили алкохол и в часовете преди „няколкото часа преди шофиране“, тогава може да се приеме, че сядането зад волана е безопасно. Но ако сте „заредили“ добре с алкохол, няколко часа няма да са достатъчни. На час организмът може да разгражда около 0,1 до 0,15 промила алкохол.

4. Да направим тест за промили в интернет преди пътуването

4

Ако смятате, че имате няколко минути за губене във веселяшко изчисление на промилите пред компютъра, моля. Но нито един алкохолен тест, направен онлайн, не е достатъчен, за да изчисли реалното съдържание на спирт в кръвта ви. Чрез него могат да бъдат обхванати прекалено малко параметри, които имат значение за изчислението.

5. Самопреценката е всичко

5

Добър опит, но мислили ли сте за надценяването?

И още нещо за финал. Две бири (общо един литър) с алкохолно съдържание 5 % Vol. се равняват на 50 мл чист алкохол. Тези 50 милилитра се разтварят в телесните течности, но не и в кокалите. Затова при изчислението на промилите се смята съдържанието на телесни течности спрямо кокалите. То е различно при мъжете и жените.

Това означава, че мъж с тегло 90 килограма и две изпити бири ще даде резултат от около 0,65 промила концентрация на алкохол в кръвта.

Снимки: Autorevue, други

0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 21 rate down comment
    RD ( преди 4 години )
    Да пиеш бири и да караш мотор става, защото вятърът те вентилира и те държи трезвен. Но за автомобилите съм съгласен със статията!
  • #1
    20 rate up comment 1 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Пил ли си НЕ КАРАЙ!Няма малко, няма много, аз си мога и т.н. Просто НЕ КАРАЙ, има алтернативи,Твърдо съм на мнение, че пияните зад волана трябва да лежат ПОНЕ ГОДИНА ефективно!