IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво може да се случи, ако пренощувате пиян в автомобила?

След чашка-две трябва да забравите за колата – това е повече от ясно. Позволено ли е обаче да се спи в нея?

Какво може да се случи, ако пренощувате пиян в автомобила?

Принципно не съществува забрана за спане в автомобила – независимо дали в трезво или нетрезво състояние. Добре е обаче да се обърне внимание на някои детайли, за да не се стигне до проблеми.

Първото и основно правило при шофиране е: без алкохол. Ако имате намерение да пиете, забравете за автомобила. Който знае за себе си, че добрите ангели го напускат рано, в най-добрия случай следва да остави ключа още в трезво състояние или изобщо да не потегля към празненството със собствения си автомобил.

Ако все пак се стигне дотам да се употребят спиртни напитки, пренощуването е по-добрият вариант от шофирането. Въпреки това и в тази ситуация може да се стигне до инциденти.

спане

Различни медии съобщават за неволно освободени спирачки, потеглил и ударил се в дърво автомобил, запален в полусън двигател с натиснат педал, в който газовете проникват в автомобила или пък прегрял катализатор, запалил тревата под автомобила.

Добре е да се знае и как организмът разгражда алкохола. Средно алкохолното съдържание намалява с 0,1 промила на час. Това трябва да бъде пресметнато преди на следващата сутрин да потеглим към дола. Ако от последната чашка до първото пътуване са изминали само няколко часа, алкохолното съдържание в кръвта вероятно ще бъде над разрешените от закона стойности.

Къде можем да спим в колата? Независимо от душевното и телесното състояние, добре е пренощуването да бъде на дясната или на задната седалка, но никога на шофьорската. Опасността автомобилът да бъде стартиран неволно или да бъдат освободени спирачките е прекалено висока.

спане

Не ви съветваме и да спите под колата, каквито идеи са хрумвали не на един и друг. Достатъчно е ръчната спирачка да се самоизключи, за да се случи нещо лошо. Автомобилът трябва да бъде паркиран и на видимо място извън пътя.

Възможно е пренощуването в колата да ви донесе и глоба. Това може да се случи ако двигателят бъде включен, дори „само за малко“, за да заработи парното. Принципно не трябва да изглежда така, сякаш сте готови да потеглите всеки момент. В този смисъл е добре ключът да бъде извън стартера, дори да нямате намерение да палите.

Дори самото сядане на шофьорското място е достатъчно да получите глоба, тъй като може да бъде тълкувано като умисъл за шофиране в нетрезво състояние.

Снимки: Autorevue

0 от 500
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    К.М. ( преди 3 години )
    На всички разбирачи им пожелавам да се изправят в подобна ситуация и да видят, как им вземат книжката, номерата и..... акъла!!! Както се случи и с мен! Отказах тест с дрегер, а мотивът ми беше, че не съм шофирал, а аз стоях в личният си автомобил паркиран пред нас. Но не...ушевите така ме третираха все едно съм нарушил най- брутално законите...така нагло лъжеха после в съда...че съм шофирал и те са ме спрели за проверка...съдиите даже и не ме изслушаха..наградиха ме с 2000лв и книжката за 24мес
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Пешо ( преди 4 години )
    За жалост много от вас не знаят правилата явно :(
  • #5
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Вземи се гръмни с тази лъжа за заспалия си приятел и отнетата книжка! Зная, че има държави в света, където е така и могат да те санкционират дори и да не караш, но в БГ не е.
  • #4
    6 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Само да Ви кажа, че имам познат с отнета книжка, защото е спал на шофьорската седалка в паркираната си кола пред НДК след като се е почерпил в близко заведение. В съда са му казали, че ако е бил на друга седалка, няма проблем, но щом е на тази предвид неадекватното му състояние го приравняват към шофиране в нетрезво състояние. Полицаят му е почукал на стъклото, човекът е отворил, проверили го с дрегер, после кръвна проба, той не отрича, обяснява им че спи, защото се е напил и е осъден
  • #3
    13 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Големи тъпотии са изписани тук. Няма как да те глобят дори и да е стартиран двигателя. В закона е записано "шофиране в нетрезво състояние". Стоенето на шофьорската седалка със запален двигател не значи шофиране!
  • #2
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Тая статия е за Голф ( преди 4 години )
    Първо колата и пространството в нея са частна собственост. Второ какво ме ползва всичко това ако колата пали с бутон и ръчната е електронна? Ами ако е на ток и е в паркинг режим, дори при изключена ръчна няма как да потегли - блокирани са двигателните колела. Ами ако е на ток и е с включено парно, как точно другарят полицай ще разбере дали е "запалена" или не? Глупости на килограм. Като ще спите и сте с нормална ръчна, мушнете за вс. случай на задна и навийте волана.
  • #1
    16 rate up comment 2 rate down comment
    hahahah ( преди 4 години )
    "Достатъчно е ръчната спирачка да се самоизключи" туй е най страшното нящо