IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пияните шофьори в Молдова - на работа в моргата

При над 0,3 промила алкохол книжката в страната се отнема пожизнено

Пияните шофьори в Молдова - на работа в моргата

Властите на молдовския град Ниспорен, в западната част на страната, решиха по оригинален начин да наказват шофьорите, заловени да карат в състояние на алкохолно опиянение. Съответното споразумение бе подписано между полицията и районната болница, съобщава сайтът agora.md.

Какво е решението за борбата с пияниците зад волана? Ами, те ще бъдат изпращани в моргата на болницата. Там нарушителите на ЗДП ще чистят, помагат за транспортирането на труповете и също така ще могат да видят до какво води алкохолизмът. Работата в моргата няма да се заплаща.

Преди това правителството вече бе разглеждало този метод за наказание на нарушителите, но някои политици го обявиха за нехуманен. Тестовото прилагане на мярката обаче показала, че работата в моргата намалява броя на пияните зад волана.

Пиян

От 14 декември 2018 г. на шофьорите в Молдова, заловени да карат пияни, полицията започна да взима книжката. Освен това, ако концентрацията на алкохол при проверката с дрегер надвиши 0,3 промила - шофьорските права се анулират пожизнено.

0 от 500
  • #1
    12 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Против карането на пияни съм, но за 0,3 промила да ти вземат пожизнено книжката е някакво тотално малоумие. Т.е. пиеш една бира и можеш да се лишиш от шофьорски права пожизнено. Тези са тотално изперкали. Още повече, че това количество е в рамките на грешката горе-долу, която варира около 0,1-0,2 промила. Освен да вдигнат цената на рушветите, такава мярка не виждам какво друго може да постигне.