IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan отново поиска независимост от Renault

Японците настояват за равен дял при партньорството си с френската компания

Nissan отново поиска независимост от Renault

Японският производител Nissan предложи възобновяване на преговорите с Renault за постигане на балансирано партньорство в рамките на алианса, в който двете компании участват заедно с Mitsubischi. Идеята е французите да продадат част от акциите си в Nissan, след което да бъде подписано споразумение за съвместния инвестиции в нови технологии, което ще заздрави съюза, съобщава Automotibe News.

Според източник на изданието, пожелал анонимност, разговорите между Renault и Nissan са все още в първоначално фаза и няма решение. Говорители на двете компании отказаха да потвърдят подобни твърдения, като заявиха, че няма никакви дискусии за намаляване на дела на Renault в Nissan, който в момента е 43%. В същото време японците имат едва 15% от френската компания, което ги поставя в неизгодно положение.

Преди да бъде взето подобно решение, Renault трябва да намери човека, който ще помогне на компанията да излезе от тежката ситуация. За днес е насрочено заседание на Управителния съвет на френската компания, което да назначи Лука де Мео за нов главен изпълнителен директор.

Лука Де Мео

Де Мео напусна ръководения от него SEAT в началото на месеца, като тогава причини не бяха съобщени. От Volkswagen Group, който притежава испанския производител, заявиха че решението влиза в сила незабавно, но италианският мениджър ще остане на работа в концерна.  

Дори след утвърждаването си за шеф на Renault, Де Мео ще може да започне работа в Renault най-рано през юли, тъй като в договора му с Volkswagen има клауза, която му забранява да работи за друг автомобилен производител поне 6 месеца след напускането на концерна. Освен това, германският и френският производители ще имат разговори, на които бъдат съгласувани подробности около преминаването на италианският мениджър на новата му длъжност. 

На поста Де Мео  заменя Клотилда Делбос, която временно е начело на френската компания. През октомври миналата година тя зае мястото на Тиери Болоре, който стана жертва на чистката, организирана от ръководството на Renaut. Нейната цел беше от компанията да бъдат освободени всички ръководители, близки до вече бившия изпълнителен директор на алианса Карлос Гон.

0 от 500