IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai Kona влезе в книгата на Гинес

Кросоувърът стана електромобилът, достигнал най-голяма височина

Hyundai Kona влезе в книгата на Гинес

Електрическият кросоувър Hyundai Kona постави рекорд на Гинес в категорията "най-голяма височина, достигната от електромобил". Корейският модел на ток се изкачи на 5731 метра до превала Савула в Тибет, като подобри предишното постижение от 5715 метра.

Kona е първият електрически кросоувър, който е произведен изцяло в завода на Hyundai в Индия. При изкачването си електромобиът е трябва да премине през сложни участъци, покрити с лед и сняг. Според организаторите на пътуването, машината не е имала никакви проблеми, като е била зареждана през цялото време от портативна станция, а при спускането е помагала системата за рекуперация на енергията.

Това не е първият рекорд на електрическата Kona в последно време. В средата на декември корейският кросоувър стана първият автомобил на ток, който е достигнал базовия лагер, използван за атака на Еверест. Той се намира на височина от 5150 метра.

Електрическата версия на Hyundai Kona беше представена през февруари 2018 г. Базовият вариант разчита на електромотор и акумулатор с капацитет 39,2 кВт/ч, като изминава 300 км с едно зареждане. По-мощната модификация има батерии с 62 кВт/ч и съответно нейният пробег е 452 км.

Снимка: Hyundai

0 от 500
  • #10
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    не е въпроса колко често, а можеш ли е сега да скочиш в колата и да отидеш до морето (ако си от София) или до Гърция, ако поискаш... еми с електричките отговора е НЕ! :)
  • #9
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #7 не е в това въпроса - ти като си купуваш кола - ако е една в семейството, да предположим, искаш максимална свобода (поне аз). С електричките го няма това. В някакви специфични случаи може на някой да му върши работа, но в общия случай електричките още не са ефективни достатъчно..
  • #8
    7 rate up comment 2 rate down comment
    peposhi ( преди 4 години )
    От 2015-та сме изминали общо 148000км само на ток с двата Нисана (вторият бе купен февруари 2018). Досега само веднъж съм ползвал друга кола за дълго пътуване - трябваше ни 7-местна, за да качим цялата фамилия наведнъж, с не да бръмчим с две коли...
  • #7
    8 rate up comment 4 rate down comment
    peposhi ( преди 4 години )
    Колко често караш 400км извънградско, колега?!?
  • #6
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Коната може да е най-добрата електричка за момента на пазара, но това не променя някои неща като цената, липсата на зарядни извън градовете (недостатъчни са съществуващите), време на заряд и други които определят до голяма степен свободата която има човек с този автомобил. За мен все още това е градска и околоградска кола. За тази цена е малко солено да се возим в града само... сори.
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    D[V01D] ( преди 4 години )
    Бутиков "рекорд", от който няма никакъв практически смисъл. Електричката иначе не е лоша, преди няколко месеца карах такава. Бяга много и е удобна за града. Ако й увеличат още малко пробега бих се замислил в бъдеще.
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    следващия "рекорд" може да е - първата електричка стигнала дъното на океана.. Само идея.
  • #3
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Дизелов агрегат ( преди 4 години )
    Рекорда всъщност е на дизеловия агрегат който се е качил на такава височина!!!!Без него Коната на такова място си е изцяло неподвижна безполезна купчина желязо!!!!!
  • #2
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Нищо не се казва за дизеловия генератор, който също се е качил. Пишете пак когато някой направи истински рекорд.
  • #1
    10 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ако се беше качила сама щеше да е наистина рекорд и да бъде нещо наистина респектиращо.. В случая според мен са си направили антиреклама. С тях е имало поне още една кола, която с портативна станция да зарежда батерията на Коната. Това нещо не е много за хвалене. Всъщност Кона е една от най-добрите електрички на пазара, които се предлагат и е мой фаворит за електричка, но подобна излагация наречена "рекорд" за мен смъква имиджа на модела. На кого са нужни подобни "рекорди"?