IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai Kona влезе в книгата на Гинес

Кросоувърът стана електромобилът, достигнал най-голяма височина

Hyundai Kona влезе в книгата на Гинес

Електрическият кросоувър Hyundai Kona постави рекорд на Гинес в категорията "най-голяма височина, достигната от електромобил". Корейският модел на ток се изкачи на 5731 метра до превала Савула в Тибет, като подобри предишното постижение от 5715 метра.

Kona е първият електрически кросоувър, който е произведен изцяло в завода на Hyundai в Индия. При изкачването си електромобиът е трябва да премине през сложни участъци, покрити с лед и сняг. Според организаторите на пътуването, машината не е имала никакви проблеми, като е била зареждана през цялото време от портативна станция, а при спускането е помагала системата за рекуперация на енергията.

Това не е първият рекорд на електрическата Kona в последно време. В средата на декември корейският кросоувър стана първият автомобил на ток, който е достигнал базовия лагер, използван за атака на Еверест. Той се намира на височина от 5150 метра.

Електрическата версия на Hyundai Kona беше представена през февруари 2018 г. Базовият вариант разчита на електромотор и акумулатор с капацитет 39,2 кВт/ч, като изминава 300 км с едно зареждане. По-мощната модификация има батерии с 62 кВт/ч и съответно нейният пробег е 452 км.

Снимка: Hyundai

0 от 500
  • #20
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до № 17 ( преди 4 години )
    Защо си мисля, че американците бяха с някакви "роувъри" там с вътрешно горене и резервоари кислород за изгаряне на горивото. Но може и да греша. доста време мина.
  • #19
    6 rate up comment 2 rate down comment
    peposhi ( преди 4 години )
    До #9Пак стигаме до въпроса: Колко стотин километра изминава с кола за ден един обикновен гражданин на Република България?Ако отговорът е под 400км и съответният гражданин има домашно зарядно или достъп до обществено - няма какво да го спре да притежава такъв ЕА освен цената (тук обсъждаме пригодност за ежедневието, не възможност да се купи ЕА с такъв пробег). След 148000км изминати с два Нисана в семейството само мога да подкрепя тезата - ЕА са бъдещето...
  • #18
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #16 по запада може и да е така, но коментираме положение тук и сега. И баш трябва да си просиш в 99% от случаите...
  • #17
    3 rate up comment 2 rate down comment
    пена ( преди 4 години )
    Фън факт: Американците като са отишли на луната са закарали и електромобил там. Тия от Гинес май се излагат с тая Кона. Все пак ел. задвижването може да работи и във вакуум - тоест, не го е*е височината.
  • #16
    4 rate up comment 4 rate down comment
    до №15 ( преди 4 години )
    Ти няма да просиш ток от хотела ти. От хотелът, ако предлагат добро обслужване сами би трябвало да ти предложат да си заредиш автомобила си там. По запада е така!
  • #15
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Дизеларов ( преди 4 години )
    До peposhi : доста често, всъщност. Всяка година имам по няколко прехода на 400-600 км. Понякога минавам и 800-1200 км за ден, тази година ми се случи два пъти. Освен това дори да ида някъде близо, примерно до Казанлък - къде ще заредя там за връщане? Да прося ток от хотела ли?
  • #14
    3 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 4 години )
    У нас да, не е удобна много. И хем има как да стане, хем по много бензиностанции вече има зарядни. Да, докато се развие добре мрежата и се навъдят достатъчно електрички, за да е добре работещ бизнес модел, ще си е с една колонка на обект с 2-3 кабела макс (да зарежда едновременно до 2 или 3 коли), ама пак имаш варианти и сега.
  • #13
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #12 "има как" и "са поставени" са много различни неща... не разбирам защо се пените толкова - не казвам че електричката не е готина - просто все ОЩЕ не е станала удобна за ползване в ОБЩИЯ случай (а не във вашият частен случай) ;) айде със здраве.
  • #12
    3 rate up comment 3 rate down comment
    carpe_diem ( преди 4 години )
    #9 и #10, и аз съм с големия дзвер с голям бензинов двигател, ама нещата узряват малко по малко за нещо на ток.И да, можеш да скочиш в колата и да стигнеш до морето, ако си от София. На доста бензиностанции има бързи зареждачки и с жена ми винаги спираме поне 1 път (а често и 2 пъти) преди крайната ни дестинация, поне за 10-15 мин. Хайде 30 минути да са, ако си с електричка, не губиш кой знае колко време. Супер големи са обектите край магистралите и има как да се сложат много зарядни...
  • #11
    2 rate up comment 4 rate down comment
    carpe_diem ( преди 4 години )
    7, aз мога да отговоря за себе си - около 3 или 4 пъти в годината ми се налага да доближа даже 400 км в рамките на 1 ден. Останалото време 15 км на ден средно и рядко до 200-300. Електричките са супер. Само повече зарядни извън градовете, те и да са скъпи, като си си заредил колата на 100% от къщи, ще ти трябва съвсем малко да стигнеш. И яко контакти по стълбовете за улично осветление. Навсякъде! Вече ако ти се нагала често да пътуваш от Петрич до Шабла, не са много подходящи тези коли... :D