IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Самоускоряващи коли на Tesla причиниха над 100 катастрофи

Властите САЩ разследват инцидентите, при които са пострадали 52 човека

Самоускоряващи коли на Tesla причиниха над 100 катастрофи

Националната администрация за безопасност на движението в САЩ (NHTSA) започна проверка по жалбите на 127 собственици на коли на Tesla, които се оплакват от "внезапно и преднамерено ускорение" на техните електромобили. Проблемът, който е причинил повече от 100 катастрофи,  е открит при Model S, Model X и Model 3. 

В жалбите са посочени уникалните идентификационни номера на 123 електромобила. Сред тях са Model S (2012–2019), Model X (2016-2019) и Model 3 (2018-2019). Всички тези автомобили са започнали внезапно ускорение, като не са се подчинили на действията на водача. Така се е стигнало до 110 катастрофи, при които са пострадали 52 човека.

Сега отделът зо разследване на дефекти на автомобили (ODI) ще трябва да даде оценка на изложените в жалбите факти, за да прецени дали да ги приеме или отхвърли. Ако те бъдат приети, NHTSA ще стартира разследване, в което ще бъдат включени и представители на Tesla.

Проблемите с моделите на Tesla най-често са свързани със системата Autopilot. Заради нейното име водачите не я приемат като по-усъвършенствана версия на круиз-контрола, а като пълноценен комплекс за безпилотно движение. Затова те често пренебрегват елементарни правила за безопасност, като дори махат ръцетеси от волана, а това е нещо, което Tesla препоръчва да не се прави.

Снимка: Tesla

0 от 500