IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla дава милион долара на хакери

Задачата им е да пробият защитните системи на нейните модели

Tesla дава милион долара на хакери

За втора поредна година Tesla ще бъде основен спонсор на състезанието между хакери  Pwn2Own. Американският производител на електромобили ще раздаде награди за около 1 млн. долара на тези, които успеят да пробият защитните системи на нейните модели. 

Този път организаторите на конкурса -  Zero Day Initiative, са решили да усложнят задачата на участващите. Те ще трябва да "вломят" няколко подсистеми на електромобила, които представляват трите нива на защита на колите на Tesla.

Първият етап е най-сложен, като хакерите ще трябва да създадат код, с който да получат пълен достъп до системата "Автопилот", а също така да преодолеят системата  VCSEC (Vehicle Controller Secondary), отговаряща за защита от проникване в салона, както и да проникнат в централната база данни Gateway. Който успее да го направи, ще получи награда от 500 000 долара и нов Model 3.

Премията на втория етап е по-скромна, както и самата задача. Хакерът ще трябва да проникне в мултимедийна система, "Автопилота" или системата CAN, контролираща гумите на електромобила. Тук наградата е максимум 100 000 долара. 

А на третия етап участникът трябва да получи достъп до мултимедийния център с помощта на USB-флашка, да изключи автопилота и да "хакне" ключа или приложението в смартфона, което го замества. Наградата в случая не е парична, а нов Model 3.

Снимка: Motor

0 от 500
  • #4
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Бял хакер ( преди 4 години )
    Хакери много, но добрите са малко. Много малко. А най-добрите се броят на пръсти и тях никой не ги знае и те никога няма да участват в подобно нещо, защото ще се разкрият. А наградата, която се дава е просто смешна за един добър хакер. Онези си играят с десетки милиони. Не е казано директно източване на банкови институции и сметки. Хаква някоя социална мрежа, сайт за запознанства или операционна система. Източва личните данни на милиони потребители и...
  • #3
    3 rate up comment 2 rate down comment
    д-р Куртев ( преди 4 години )
    Хакер да си на тези години ! :) :) :)
  • #2
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Срещу едни мижави пари получаваш всички възможни варианти за пробив в системата и я правиш непробиваема. В надпреварата 100% има условие всеки успял да си разкрие метода, за да вземе печалбата. Хитро!Кой да обясни на конглокенцията, че не става само с ядене - трябва и акъл! И поради липсата на такъв, на конглокенцията й се отрежда ядене на пясък и посредствени продукти. И като резултат - постоянно намаляващ пазарен дял.
  • #1
    12 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Браво! Точно така се прави! Вместо да дава милиони на медии, които да лъжат за какво ли не и да се правят фалшиви тестове правиш както Тесла правят. Даваш награди за тези, които успеят да ти хакнат защитите. Ако успеят си оправяш пропуските и правиш системите още по-сигурни и защитени. Също така можеш да си назначиш някой хакер, който евентуално е успял да работи за теб. Добре го е измислил Мъск. Може да го плюят, обаче ги разбира нещата и ги прави добре, а и успява както се вижда и е милииардер