IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan се готви за излизане от алианса с Renault

Бягството на Карлос Гон увеличи напрежението между двете компании

Nissan се готви за излизане от алианса с Renault

Ръководството на японския концерн Nissan разработва таен план за излизане от алианса Renault-Nissan-Mitsubishi. Причината за появилото се отново напрежение е ситуацията с бившия главен изпълнителен директор на Nissan - Карлос Гон, съобщава вестник Financial Times.

Според информациите, проблемите в алианса са през последните близо 2 десетилетия са били туширани именно от Гон, но в негово отсъствие няма кой да се справи с положението. Затова и в Nissan планират да приключат съструдничеството си с френската компания в производството и инженерно-техническата сфера, а също така и да променят състава на ръководството си.

Президентът на Renault - Жан-Доминик Сенар, вече обяви, че се надява  партньорството между компаниите да бъде запазено. Новият вице-президент на Nissan - Макото Утида, също все още тясно си сътрудничи със Сенар по няколко нови проекта, но не е ясно как ще се развият нещата след тяхното приключване.

Нещата се усложняват и от бягството на Гон от Япония, както и от изявленията му, че за ареста и повдигнатите обвинения срещу него е виновно именно ръководството на Nissan, както и властите в Токио.

Снимка: Renault

0 от 500
  • #11
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Мениджърите на Нисан са търсили някой да купи акциите им защото всички банки са спрели да им дават каквито и да е заеми след натрупаните към 1999 двадесет милиарда загуба. Та на въпроса кой кого е спасявал мисля че отговорихме.
  • #10
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
  • #9
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    до: #10 Според теб 43% СА РАВНИ НА 100%?!?!?!? Ти на училище ходил ли си? А с главата в ред ли си? А би ли обяснил според твоята теза, как така Рено са едноличен собственик на Нисан и в същото време Нисан притежават 15% от Рено? Ей туй ако го обясниш неправо Нобелова награда ще получиш за развинтена фантазия. Kak така Рено има оборот за 2019 50 млрд евро, а Нисан, които по твои думи са на рендетата собственост имат 100 млрд евро, т.е. двойно. Как става така бе дженди?
  • #8
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #10 Нещо ти убягват понятията за собственост, едноличен собственик, блокиращ глас и т.н. Не се напъвай да разсъждаваш за неща, които са много далече от елементарната ти същност, защото освен да нацапаш гащите, друго няма да направиш.
  • #7
    5 rate up comment 8 rate down comment
    bulava ( преди 4 години )
    Ора с новите електрически коли и най голямите негодници ще могат да сглобяват коли.Ще станат като ширпотреба.Та не знам защо Нисан все още се крепят с Рено.Ако се отделят ще са много по-добре
  • #6
    6 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Те Рендетата са фактически отдавна фалирали. Ако не е френската държава да им удря по един гръб и по някоя финансова инжекция са приключили, като марка. Същото е и с другата държавна перачница Фолк с Ваген. Ако нямат държавен гръб да ги няма до сега.
  • #5
    5 rate up comment 14 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 4 години )
    излизането на Нисан ще е отдавна предричания край на недоразумението рено! И съответно нов ренесанс и разцвет за японците.
  • #4
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Проблемът не е в тези 40%!!! Проблемът е, че Рено иска да вземе 100% и да стане пълноправен господар. Нещата тръгнаха от простотиите на Макрон, който се намеси и от държавна позиция заяви, че сливането ще и трябва да се случи. Гон, че е карал, крал е. То от държавна паница да си топиш пръстите и да не ги оближеш не става. Та Маклрон е в дъното на цялата ситуация. Гон никога не е искал сливане, а напротив. Явно и франсетата са го държали с компромати и той после се обърна на 180 гр за сливане.
  • #3
    9 rate up comment 4 rate down comment
    ХАХАХАХА ( преди 4 години )
    Смях! Ами да вадят парите за 40% процента като искат да си откупват акциите, във винансовия свят така ставаш независим!!! Но като разгледаме колко добре се представят от 2017г. спокойно можем да кажем, че още дълго ще слушат французите....И като говорим за мениджмънт Гнома бая работа свърши на франсетата!!!
  • #2
    5 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Дали Рено са спасили Нисан или Нисан е спасил Рено е трудно да се каже. Вярно е, че Нисан са били в затруднено финансово положение (не са били във фалит, както някой си измислят). По това време рено благодарение на мощният финансов гръб на Франция има достатъчен финансов ресурс да купи акции от Нисан и го прави, като от своя страна Рено, които технологично са били тотално изостанали се докопват до разработките и технологиите на Нисан. Така, че нещата не са никак еднозначни.