IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Полезни ли са добавките за дизеловите двигатели?

Някои от тях носят ползи не само през зимата, но други са напълно излишни

Шофьорите на дизелови автомобили вероятно са чували за добавки, а рекламите за тях се срещат често. Самите търговци предлагат обогатени с добавки горива. Но има ли смисъл да добавяме сами в резервоара нещо повече от това, което идва от колонката?


дизел, добавки


Добавките са допълнителните вещества, които се смесват с дизеловото гориво. С тяхна помощ двигателят трябва да работи по-добре. Обикновено се говори за удължен живот. Тези обещания обаче не трябва да бъдат приемани като чиста монета. Много по-важен за двигателя е правилният начин на употреба.

Важно е той да не бъде управляван при пълно натоварване, докато е студен. Ако внимавате в моментите, преди да е загрял, ще добавите много повече към живота му, отколкото ако отделяте пари за скъпи добавки.

Някои производители предлагат добавки, които съдържат масло за дизеловия двигател. Но тъй като всички важни вещества се съдържат в дизеловото гориво още на бензиностанцията, можете да пропуснете употребата им.

Най-важната добавка за дизела е необходима в студения сезон. При отрицателни температури дизеловото гориво може да се сгъсти. Обикновено това се случва при температури под минус 20 градуса Целзий. И тъй като проблемът е известен отдавна, се предлага зимно дизелово гориво. То вече е смесено с добавки, които позволяват автомобилът да върви добре и през зимата.

Ако не шофирате дизеловия си автомобил често, е добре да изпразните резервоара преди настъпване на студените дни и да го заредите със зимна нафта. В противен случай двигателят може да не поиска да запали. Ще трябва да го откарате в сервиз или да го преместите на топло и да изчакате горивото да се затопли. В този случай автомобилът няма да претърпи никакви повреди.


Дизел, добавки


Освен зимния дизел се предлагат и други добавки, които могат да ви донесат финансови и технически предимства. Тези добавки почистват двигателя отвътре, ускоряват изгарянето на саждите и подобряват протичането на горивото. Има добавки, които подобряват мазителните свойства на маслото. Някои добавки са специално пригодени за биодизелови автомобили, а други - за по-стари дизели. Те не вредят на двигателя, но спокойно можете да се откажете от употребата им, стига да зареждате от проверени бензиностанции.

 

0 от 500
  • #22
    16 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Бг в всичките стоки трябва да се добави добафки иначе за ништо не стават всичко е ментета
  • #21
    16 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Няма " проверени " бензиностанции в Бг, дизела е разредител за боя, без добавки става лошо...
  • #20
    9 rate up comment 20 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    На 10л нафта 1л бензин и на цялото количество 7-8гр двутактово масло без димно за най големите студове.НЕ ВЗИМАЙТЕ СКЪПИ ДОБАВКИ ПЪЛНО Е С МЕНТЕТА!!!
  • #19
    15 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Бай *** е влязъл в 10 годишен заем да си купи полу умрелия дизел и го бута с още пари с надеждата да го реанимира ежедневно.
  • #18
    7 rate up comment 6 rate down comment
    Цаца ( преди 4 години )
    2т масълце FC или fd по jato задължително 5-10г./л и няма проблеми ни с дюзи ни с помпа....
  • #17
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Гост ( преди 4 години )
    Да изкам да пазя дъртия дизеляк щот си върша работата с него
  • #16
    11 rate up comment 19 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Егати селската нация сме, егати ***. По цял свят хората карат дизел през зимата без да слагат разни простотии и двигателите им са ок. Затова и нашите селски бичмета ги купуват "нов внос". Тука умниците седнали да си надлъгват кое било по-хубаво. Сякаш в Швейцария, Австрия, Франция, Канада хората нищо не знаят.
  • #15
    16 rate up comment 15 rate down comment
    Бардал ( преди 4 години )
    От 5 год. Ползвам добавка на всяко зареждане.Авгомобила е Таурег,дюзите са в отлично сътояние, горивото е румънско, автомобила е без забележки и е закупен през 2008 г А това с двигателно и двутактово масло го забравете ! Ще ни се смеят производителите на авгомобили
  • #14
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Светнат ( преди 4 години )
    Сега да ви светна за добавките. Добавките се слагат непрекъснато в горивата (без значение кои горива). Те се слагат в България и многократно над нормативите, защото върху тях ,,бензинджиите,, не плащат АКЦИЗ, а манджата от всичко сложено вътре Ви продават с акциза. От всичко това те печелят чисти 20 стотинки на всеки литър гориво.
  • #13
    15 rate up comment 2 rate down comment
    ДизелЮнакИзмама ( преди 4 години )
    А пък Българската добавка ДизелЮнакне най-голямата измама!Не знам защо такива измамници имат успех?Доказано е в лаболатория!Но хората вярват-а той плюва по всички други добавки.Не се свършиха наивниците.