IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво да правим, ако заредим с грешно гориво?

Вместо бензин сипахте дизел? Ето как да предотвратите скъпи повреди

Зареждане с грешното гориво принципно има негативни последици. Най-малката от тях е двигателят да спре. При модерните дизелови автомобили чувствителната инжекционна система може да претърпи скъпо увреждане.
 
  
грешно гориво
  
  
Принципното правило е: в момента, в който откриете грешката, спрете зареждането. След това не палете двигателя и изключете от контакт. При някои модерни автомобили при отваряне на шофьорската врата или най-късно при подаване на контакт се активира чувствителната бензинова помпа.

Ако заредите с грешното гориво, прочетете в упътването за експлоатация какви конкретни стъпки трябва да бъдат предприети с вашия автомобил. В следващите редове ще разберете кога резервоарът трябва да се изпомпа и кога е достатъчно внимателно шофиране.
 

Бензин E10 (А95) вместо бензин E5 (А98)?

Този въпрос получава лесен отговор, ако автомобилът може да използва Е10. Въпреки това дори едно зареждане с Е10 може да доведе до повреди. В случай на зареждане с Е10 прочетете съветите на производителя.

Според преценката на експерти на германската асоциация на автомобилните клубове ADAC е достатъчно резервоарът да бъде зареден незабавно с беден на етанол бензин (най-добре Super Plus), за да се смесят двете горива и нивото на етанол да спадне под критичното. Ако резервоарът е зареден догоре с Е10, помага само изпомпване.
  
  

гориво

  

Бензин вместо дизел?

Ако не сте включили двигателя или запалването, принципно е достатъчно изпомпването на сместа от бензин и дизел от резервоара. Ако двигателят е работил, може да се наложи смяна на цялостната инжекционна система заедно с помпата за високо налягане, дюзите, горивопроводите и резервоара, а това може да струва хиляди левове.

Ремонтът е неизбежен, ако в горивната система са се образували стружки. Това се дължи на части от помпата за високо налягане, които не са смазвани от мазителния слой в дизеловото гориво, а са промити от бензина. В чести случаи помпата просто спира да работи. Затова и наливането на бензин в дизела за зимата не е валидно правило в днешно време.

Ако автомобилът е по-стар (с предкамерно смесване, а не с директно впръскване), няколко литра бензин в един резервоар с дизел не могат да навредят.
 

Дизел вместо бензин?

Дори при малко заредено количество не включвайте в никакъв случай двигателя. Ако забележите грешката по време на движение, спрете при първа възможност и изключете двигателя. Ако не откриете съвети в упътването за употреба, свържете се със сервиза. В зависимост от двигателя и количеството неправилно гориво може да продължите да карате предпазливо и да допълните правилното гориво, или да изпомпате резервоара. Не са изключени повреди в инжекционната и изпускателната система.
 

гориво


Нормален бензин вместо супер или супер плюс?

В повечето случаи можете да се откажете от изпомпването на резервоара, ако не търсите мощност от двигателя. Това означава да се откажете от развиване на висока скорост, от изкачване на стръмни наклони или от теглене на ремарке, и след това допълните резервоара с правилното гориво.

AdBlue в дизеловия резервоар?

Наливането на дизел в резервоара за AdBlue е почти невъзможно, тъй като в малката гърловина (19,75 см в диаметър) не влиза нормалният пистолет (дизел 25 мм, бензин 21 мм диаметър) или обичайните тръби на резервните туби.

Зареждането на AdBlue в дизеловия резервоар обаче е лесно в автомобили без защита срещу грешно зареждане – например при зареждане от туба с 5 или 10 литра и проста фуния. Независимо от начина, изливането на AdBlue в нормалния резервоар може да бъде толкова скъпо, колкото зареждането с бензин.
Ако ключът в стартера не бъде превъртян, е достатъчно добро почистване на резервоара. Ако двигателят бъде включен, AdBlue може да попадне в чувствителната инжекционна система. То действа агресивно на тръбите и маркучите и това може да доведе до скъпи повреди. Освен изпразването на резервоара трябва да бъдат подменени и горивните помпи, тръби и филтри. Същото важи и за дюзите.

За съжаление малко производители предпазват клиентите си от грешно зареждане чрез защита в тръбата срещу грешния пистолет. Според ADAC само някои дизелови модели на Audi, BMW, Ford, LandRover, Peugeot и VW не позволяват зареждане с бензин. Също така в някои дизелови модели лесно може да бъде налят бензин. Объркването нараства, когато някои петролни фирми облъчват клиентите си с маркетингови наименования като Excellium, MaxxMotion, Supreme, Ultimate или V-Power.

В чужбина става още по-трудно. На някои места дизелът се нарича нафта, мазут или газьол. Европейският съюз реагира като принуди всички производители да обозначават бензина си с до 5 % етанолово съдържание като Е5, а дизела с до 7 % съдържание метилови естери на мастни киселини – като В7.

Снимки: ADAC

0 от 500
  • #9
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Бензин E10 (А95) вме ( преди 4 години )
    Не е така. Това важи само за САЩ. Там имаше някаква разлика в количеството сяра между различните бензини. Имам GL 450 бензин V8 американско изпълнение(то и друго такова европейско няма, де) и вече 100 000 километра го карам с А95, чат-пат А98 - няма никакви проблеми. Автомобилът се обслужва само в Балканстар, после в Силвърстар. И те казват, че при българското гориво не е проблем.Важно е само в САЩ. Там има проблеми, заради сярата.
  • #8
    14 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    "Какво да правим, ако заредим с грешно гориво?" - почешваме се по русата главица и се обаждаме на гаджето да дойде да оправи нещата... :D
  • #7
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Това е за запад май. Там бензинджии няма. Там всеки си налива сам горивото и сам си е виновен, ако направи грешка. Грешката струва от 800 евро нагоре, ако не си запалил колата и горивото е само в резервоара. Ако си запалил цифроманията става страшна, а ако си блокирал двигателя моментално в сметката слагаш и един нив двигател плюс смяната. Само труда за смяната е от 2000 евро за масовите модели коли и двигател около 5000 евро и ще ви стане ясно дали ще грешите. Въпреки това има патки, които...
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ако това се случи поради некадърен бензинаджия идват и ти изпомпват целия резервоар. После може и да ги съдиш за нанесени вреди, същото важи и ако усетиш, че са ти сипали най-големия ***.
  • #5
    13 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Джендъра, който е написал тази простотия за сипването на дизел в бензинова кола да изкара първо книжка, после да смени няколко автомобила бензинови и дизелови и тогава да дойде да напише защо тая работа не става! А до тогава Ауто-Комедията си остава сайт не само с неграмотни пишещи, но и на такива, които нямат елементарна обща култура по отношение автомобилите.
  • #4
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Е10 ( преди 4 години )
    Вие в кой век живеете? Всички модерни бензинови коли вървят без проблем с Е10. Само стари бараки "нов внос" може да имат малко чукане, увеличен разход, ама чак пък да се развалят едва ли.
  • #3
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Гого ( преди 4 години )
    Вместо бензин няма как да сипеш дизел, ако беше стъпвял някога в бензиностанция щеше да знаеш защо... Оставям те сам да си научиш причината...
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    блублу ( преди 4 години )
    а А86 кое е :D
  • #1
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Блабла ( преди 4 години )
    Е10 не е А95, нито Е5 е А98. Който и да е от 4-те би изгорял в почти всяка бензинова кола. Най-много да почуква при даване на повече газ, ако е прекалено спортна, но и ферари да е - няма да се счупи.