IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилни посоки: Заплетената история на Копсис

Една от най-запазените и лесно достъпни останки от Средните векове по странна ирония е и от най-слабо познатите

Повечето оцелели крепости от средновековна България са мъчно достъпни и в затънтени краища на страната. Но има и изключения. Ако минавате по подбалканския път, на влизане в Сопот просто погледнете към планината, и ще видите една от най-интересните.


 


НАРИЧАТ Я АНЕВСКОТО КАЛЕ, по близкия квартал Анево. Но всъщност това е цитаделата на някогашния град Копсис, столица на най-могъщия български болярски род и място, което играе важна роля не само в нашата, но и в сръбската история.
Трябва да последвате табелите от Анево и да хванете тесния път, водещ към планината. Той свършва точно до останките на средновековната църква на Копсис.


Аневско кале, Българските крепости
Останките на средновековната църква. Оттук започва пътеката към крепостта. Снимки КОЛЕЛА

Оттук трябва да хванете маркираната пътека нагоре към крепостта. Изкачването е стръмно, но не е прекалено дълго. Половин час по-късно ще видите отблизо останките от родовия замък на болярите Смилец, Радослав и Войсил.

В КРАЯ НА XIII ВЕК ТЕЗИ ТРИМА БРАТЯ владеят така нареченото Средногорско княжество - обширна и богата област от Копсис до днешния Сливен. Това е време на силни боляри и слаби царе. Владетелите в Търново трябва да се съобразяват и с амбициите на собствените си васали, и с Византия, и с могъщата татарска Златна орда. След принудителното изгнание на цар Георги I Тертер амбициозният Смилец използва шанса си и сам се възкачва на българския престол. Царуването му продължава шест години, до завръщането на Тертеровия син Тодор Светослав от заложничество при татарите.


Аневско кале, Българските крепости


НЯМА СВЕДЕНИЯ КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО със Смилец - според един византийски историк той просто "изчезва". Но роднините му му продължават да играят ключова роля в събитията на полуострова. По-малката му дъщеря Теодора се омъжва за сръбския престолонаследник Стефан Дечански и ражда Стефан Душан, бъдещия най-велик сръбски владетел. По-голямата Марина се намесва в българските борби за власт чрез съпруга си деспот Алдемир, чичо на Светослав Тертер, но в крайна сметка е прогонена в изгнание.

БРАТЯТА МУ РАДОСЛАВ И ВОЙСИЛ също имат апетит към търновския трон. Радослав дори опитва поход с византийска подкрепа, за да го завземе, но е разбит и ослепен от Алдемир, съпруга на племенницата си. Войсил завършва дните си като византийски военачалник, но така и не успява да си върне Копсис.
Съдбата на това семейство добре отразява хаоса, в който е изпаднало Второто българско царство в онази епоха. Но само политически ли е този хаос, или превратностите оказват влияние и върху икономиката, отслабвайки допълнително страната преди османските нашествия? Как изглеждат в това отношение българските земи в началото на XIV век?


Аневско кале, Българските крепости


"ВСЪЩНОСТ - ОТНОСИТЕЛНО ДОБРЕ", отговаря на този въпрос проф. Христо Матанов, историк от Софийския университет и един от най-задълбочените изследователи на последните десетилетия на Второто българско царство. "Трябва да имаме предвид, че българските земи никога не са били водещи в Европа в икономическо отношение. Те винаги са се намирали на някакво, да кажем, средно ниво. През XIV век го поддържат - сведения за това намираме и в сметководните книги от епохата, и в обстоятелството, че в България венецианци, дубровчани и други купуват голямо количестнво жито... Археологията показва, че занаятчийството също е на сравнително добро ниво. България участва активно в този обмен между Югоизточна и Западна Европа: примерно изнася храни и суровини, а внася оръжие. Причините за падането й не са икономически".


Аневско кале, Българските крепости


ДНЕС КОПСИС Е ЕДНА ОТ НАЙ-ЗАПАЗЕНИТЕ български крепости - на някои места стените й се издигат до 12-13 метра. Което чак не е за вярване, като се има предвид колко дълго е пренебрегвана от държавата.
Аневското кале е описано още от Иван Вазов и Константин Иречек, но трябва да мине цяло столетие, чак до 80-те години на ХХ век, преди най-после да се направят сериозни разкопки.

ТЕ УСТАНОВЯВАТ С ДОБРА ДОБРА ТОЧНОСТ кога е създадена тази крепост - някъде в началото на XIII век, а също и гибелта й, която съвпада с османските нашествия. Но има още много детайли в историята на могъщия Копсис, които тепърва трябва да се попълват. Надяваме се само да има от кого.

Още снимки от крепостта Аневско кале вижте в галерията:

* "БЪЛГАРСКИТЕ КРЕПОСТИ" е съвместен проект на Bulgaria ON AIR и Volkswagen България.


 

0 от 500
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Респект за направеното! Браво! Продължавайте все така да ни радвате с подобни материали! По този начин ще се запази българщината, като се показва каква ни е историята. И моля без реклами на автомобили, когато става дума за нашата история! Този път нямаше и това е начинът да привлечете повече почитатели.