IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

"Ефектът Tesla" удари премиум-марките

На някои пазари цената на употребяваните Mercedes, BMW и Audi пада стремително

Експерти от компанията Capital One направиха проучване, което показва лоши новини за собствениците на автомобили от премиум-марки. На някои пазари, в това число и американския, употребяваните автомобили на компании като Mercedes, BMW и Audi поевтиняват стремително. Само за последната година част от моделите на германското трио са загубили до 30% от цената си.

Анализаторите определят това като "Ефекта Tesla". Компанията на Илон Мъск просто променя понятието "премиум" при съвременните автомобили. По-рано потребителите са искали скъп кожен салон, масаж на седалките, елементи от дърво и тем подобни екстри. Сега обаче клиентите залагат на технологиите, а те са предлагани именно от Tesla.

Например, BMW 320i от 2018 г. е загубило 20% от цената си. Тригодишен Mercedes-Benz B-Class е поевтинял с цели 30%, тъй като стойността му е паднала от 18 500 долара на 13 250 долара.

Това определено се отразява на клиентите, които искат да си купят автомобил втора употреба от по-висок клас, като в същото време продавачите им губят. Тенденцията все още не се проявява при масовите модели на развиващите се пазари, но според експертите с навлизането на по-достъпните като цена коли а Tesla до няколко години и това ще се промени.

Снимки: Tesla

 

0 от 500
  • #20
    5 rate up comment 1 rate down comment
    пропов ( преди 4 години )
    Че те премиум колите още преди Тесла губеха значително цена още първата година. Това няма нищо общо с Тесла. Просто сегмента е такъв. Който има пари за луксозна кола, иска да си я купи нова, да не е пърдял друг в нея. Само в БГ се търсят БМВ 7, Ес клас И А8 втора ръка на далавера, щото тук вкарват бракувани от чужбина коли и ги поправят. Така излизат евтинко като за местните тарикати. В нормалния свят, хората предпочитат нов ГОЛФ, пред 5 годишна Ес класа. Примиума има много скъпа потдръжка.
  • #19
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Соичиро Сан до #6 ( преди 4 години )
    Ало смешника, ти наясно ли си колко ешелона с бежанци още има да отгледа тъпия Ханс докато се приближи на километър от моето качество!? И си запиши - Хондите не остаряват, само стават по-бързи за да изнемогват зад тях разни ВАГини и пр. "премиуми"!
  • #18
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Момичето с БМВ-то ( преди 4 години )
    Е много е грозна тази кола! Кой *** ще я предпочете пред немците!
  • #17
    8 rate up comment 4 rate down comment
    До #20 ( преди 4 години )
    Май смешният сте вие. Мъск има доста фирми, не е само Тесла. Не забравяйте за SpaceX, около него е пълно с нови технологии, а немците предлагат само остарели такива без кой знае каква перспектива. Хората търсят нови технологии а немците не могат да предложат нищо такова. Е да мъчат се с техни си електрички но Мъск ги прави смешни понеже нито по ускорение нито по пробег се доближават до Теслата. Сори ама тия премиумки изведнъж се оказа голям евтинджос, и си личи най вече на вторичния пазар.
  • #16
    11 rate up comment 14 rate down comment
    Смешни сте ( преди 4 години )
    Ауди си е Ауди както и Мерцедес и Бмв, още когато са правели коли мъск е бил свободно движещ сперматозоид в на баща му ташаците, такаче премиум марките винаги ще са премиум, не само заради историята си а и за качеството си, а тесличка та купето и е с най-евтините скърцащи пластмаси, а и междодругото Ауди и Мерцедес могат да си позволят да купят мижавата тесла без проблем, доколкото мъск неможе да се похвали с същото, само в групата на Ауди са Ламбо, Порше Бугати, такаче бегайте да си играйте
  • #15
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    до 17".......без значения(е) класа", "Друг е въпроса(т) (,) че......"чувал съм. Ти за правопис?
  • #14
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Качествената стока държи цена, а некачествената се обезценява най-бързо! Факт!
  • #13
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    ти за ирония чувал ли си
  • #12
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    До 14Боже господи!!! " нофнос" !!! Ако искаш ноф(в) нос се обърни към Преслава.
  • #11
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Говоря за около 5 годишни от сегмент С нагоре,