IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford измисли как да чисти сензорите за автономно движение

Новата технология издържа успешно първите изпитания с реални автомобили

Ford измисли как да чисти сензорите за автономно движение

Автономно движещите се автомобили, които трябва да навлязат в по-голяма степен през следващите години, използват сложна система от сензори и камери, с които се осъществява прецизното възприемане на околната среда и линиите на пътя, и, съответно, насочването на автомобила. Често тези сензори се замърсяват от прах и насекоми на пътя, което затруднавя правилното движение на автомобила.

Ford разработи система, с която сензорите и камерите на автомобила остават чисти от насекоми и завърсяване. При изпробване на системата върху лещите на камерите и повърхностите на сензорите са пръскани мръсотия и прах, след което са поливани с вода, за да бъде симулиран дъжд. Използвани са дори синтенични птичи изпражнения.

Ford

Най-голяма нужда от защита от насекоми има модулът Tiara, който се монтира върху всички самодвижещи се атвомобили на Ford и който съдържа сензори и радари. По време на изпитанията той е бил снабден с отвори в близост до обектива на камерата, през които той е бил обдухван постоянно. Въздушният поток е отклонявал от сензорите дори насекоми.

Тъй като не всички насекоми могат да бъдат обхванати от въздушния поток, е разработена и система за измиване. Тя е интегрирана в модула и притежава модерни дюзи, които пръскат течност върху сензорите и лещите на камерите. След изпръскването модулът изсъхва от само себе си като върху мокрите части се насочва въздушна струя.

С автономни автомобили са преминати изпитания в Мичиган, за да бъде проверено как работи системата с рояци бръмбари. Със системата са оборудвани и всички опитни автомибили, използвани в Детройт, Питсбърг, Маями и Вашингтон.

Снимки: Ford

0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    110 ( преди 4 години )
    Момчета, оригинални сте като дънки от битак. Това със сензорите обаче е голяма глупост, един автономен електрически автомобил, не знам колко зими би минал преди електрониката му да сдаде багажа. Да не говорим до пазарите като нашия, където 2/3 са дараци за скрап пункта, какво ще достига.
  • #2
    1 rate up comment 5 rate down comment
    sam ( преди 4 години )
    Защо на задните стъкла на Форд-овере има нагреватели? - за да топли ръцете на тия дето го бутат...
  • #1
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Защо предните стъкла на Форд-овере са толкова големи?За да виждат всички ***, който си е купил колата.