IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Почина човекът, извел VW Group на върха

Фердинанд Пиех си отиде от този свят на 82 години

Почина човекът, извел VW Group на върха

Бившият шеф на VW Group Фердинанд Пиех почина на 82 години, съобщи агенция Reuters. Пиех е внук на Фердинанд Порше и има огромни заслуги за развитието и растежа на Volkswagen в последните десетилетия.

Пиех започва работа в Porsche веднага след като завършва университета през 1963 г.. По-късно е начело на екипа, създал легендарния състезателен прототип Porsche 917, който носи на компанията първата победа в „24 часа на Льо Ман” през 1970 г. Възходът му във фирмата е ограничен от договорката, че членове на семействата Пиех и Порше нямат право да ръководят ежедневната дейност на Porsche и той напуска през 1975 г., за да отиде в Audi.

Като шеф на техническото подразделение на Audi Пиех е начело на развитието на моделите 80 и 100 и има ключова роля в лансирането на рали автомобила Audi Quattro от група В, благодарение на който системата за задвижване 4х4 Quattro става световно известна. Също така Пиех има и много важна роля в превръщането на Audi в премиум марка, която се утвърждава като съперник на BMW и Mercedes.

През 1993 г. Пиех става председател на борда на директорите на Volkswagen, като по това време компанията е в сериозна финансова криза. Той успява да се справи с това като залага на създаването и развитието на първите модулни платформи – решение, което се оказва повече от правилно и агресивно изкупуване на други марки: Skoda, Bentley, Bugatti и Lamborghini, а заедно с тях и производителите на камиони MAN и Scania, както и мотоциклетната фирма Ducati.

Пиех се смята за архитект на по-близките връзки между VW Group и Porsche, като собственик и на двете компании е семейният холдинг на фамилията Пиех/Порше – Porsche SE, в който Пиех притежаваше 10%.

На 65 години, според политиката на фирмата, Пиех се оттегли, но до 2015 остана важна фигура в надзорния съвет на VW Group, като тогава си тръгна окончателно след избухването на глобалния скандал „Дизелгейт”.

0 от 500