IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Bugatti представи най-мощния модел в историята си

Centodieci излиза в серия от 10 бройки и и препраща към легендата EB110 SS

Bugatti представи най-мощния модел в историята си

Компанията Bugatti представи новия си модел Centodieci, който е оборудван с с най-мощния мотор в историята на марката, а освен това е и един от най-скъпите. С него се отдава почит на легендарното  Bugatti EB110 SS и неговите създатели Романо Артиоли и Марчело Гандини, като едновременно с това се отбелязва и 110-годишнината на основателя на фирмата Еторе Бугати.

Centodieci се превежда като "сто и десет", като той е проектиран в дизайнерския център на Bugatti под ръководството на Ахим Аншайд. Основната задача на екипа е била да се преосмисли творческото наследство на Гандини и да се придаде съвременен облик на купето, като едновременно с това да има и препратки към дизайна EB110 SS.

Bugatti Centodieci

В крайна сметка, Centodieci е получил редица отличия от оригинала Chiron. Сред тях са намалена решетка на радиатора, тесни фарове, странични въздухозаборници с 5 кръгли отвора (именно те са характерни за EB110 SS) и като цяло по-рязък и по-агресивен външен вид.

В капака на двигателя дизайнерите са изрязали панорамно стъкло, което позволява агрегатът да може да се вижда с всички подробности. За да не прегрее моторът, са поставени допълнителни въздухозаборници. Връзка с класическия модел на Bugatti прави и задната част на новото купе. При нея светличите са свързани под масивен дифузьор.

Bugatti Centodieci

Bugatti Centodieci е най-мощният сериен модел в историята на марката. Фирменият W16 двигател с обем 8,0 литра и 4 турбини е получил допълнителни 100 к.с. и вече развива 1600 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 2,4 секунди, до 200 км/ч - 6,1 секунди, а до 300 км/ч - 13,1 секунди. Максималната скорост е ограничена на 380 км/ч.

Това означава, че като динамика Centodieci е напълно сравним с Chiron, а максималната му скорост е същата като на представения по-рано друг дизайнерски автомобил на марката - Divo.


Още снимки - вижте в галерията.

Представеният на конкурса за дизайн н Пебъл-Бийч автомобил няма да стане масов. От Centodieci ще бъдат произведени само 10 бройки, като това ще отнеме 2 години. Всички те вече са продадени, като цената е най-високата за Bugatti, ако не броим изпълнението La Voiture Noir, представено по-рано. Базовият вариант на новото купе струва 8 млн. евро, но и 10-те коли ще получат специални допълнителни елементи за индивидуализация, така че цената им ще скочи още.

Снимки: Bugatti

0 от 500