IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пикапът Ford F-Series Super Duty постави рекорд

Новият 7,3-литров V8 за модела развива 436 к.с.

Пикапът Ford F-Series Super Duty постави рекорд

Надпреварата между пълноразмерните пикапи в САЩ продължава с пълна сила, като производителите непрекъснато увеличават мощността на техните двигатели. Това се отнася както за бензиновите, така и за дизеловите версии, като компанията Ford взе предимство пред конкуренцията.

Още през февруари производителят обяви, че ще добави гамата двигатели на F-Series Super Duty най-мощният мотор в този клас, а сега разкри и неговите параметри. Бензиновият 7,3-литров V8 развива 436 к.с. при 5500 об/мин и 644 Нм въртящ момент при 4000 об/мин, като се съчетава с 10-степенна автоматична скоростна кутия.

Ford V8

Новият атмосферен двигател е с чугунен блок на цилиндрите, стоманен колянов вол и по-големи лагери. Той е получи нова система за впръскване на горивото, изменяеми фази на газоразпределението, дюзи за охлаждане на маслото и маслена помпа с променливо налягане.

За сравнение, конкурентът Ram 2500/3500 разполага с бензинов V8 6.4 Hemi, който развива 416 с. и 582 Нм, а Chevrolet Silverado HD (2500/3500) наскоро беше оборудват с V8 6.6, чийто параметри са 406 к.с. и 629 Нм (същият се поставя и на GMC Sierra HD). Пикапът Nissan Titan XD, на свой ред, разчита на бензинов V8 5.6 с 395 к.с. и 534 Нм.

Ford V8

"Този 7,3-литров мотор е проектиран за максимална дълговечност в най-сурови условия, тъй като сме наясно, че нашите клиенти ще го използват ежедневно. Двигателят предлага най-големия работен обем в класа си и предлага редица приемущества пред останалите - надеждност, мощност, простота на обслужването и общи експлоатационни разходи", коментира Джоел Белтрамо, мениджър на Ford за бензиновите V8 двигатели.

Любопитно е сравнението между новия мотор и друг атмосферен агрегат на Ford - алуминиевия V8 5.2 от спортния модел Shelby GT350 Mustang. Той е по-мощен - 533 к.с. при 7500 об/мин, но губи от 7,3-литровия по максималната тяга - 582 Нм. От компанията обаче нямат намерение да поставя новия двигател на Mustang, тъй като чугуненият му блок ще натежи прекалено.

Снимки: Ford

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    стоманен колянов вол :D :D :D
  • #3
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Ненормалници ( преди 4 години )
    Само много глупави и Тежко комплексирани хора може да се хвалят с такова чудовище, което трови планетата и съкращава живота на децата ни!
  • #2
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Кико ( преди 4 години )
    Колянов вол!? Няма такъв сайт.
  • #1
    11 rate up comment 4 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Дано да не произведат много бройки от двигателя 7.3, че ще свърши петрола на планетата за нула време. За чий ти е такова нещо, влакова композиция ли ще теглиш?Едно време ЗИЛ-овете имаха по-малки двигатели (и като кубатура и като коне) от това чудо на автомобилната индустрия.И после руснаците били грандомани...